Prva dama SAD-a izazvala diplomatski skandal

Michelle Obama došla u zvaničnu posjetu Saudijskoj Arabiji i nije pokrila glavu: Digla se prašina!

Hronika28.01.15, 09:42h

Michelle Obama došla u zvaničnu posjetu Saudijskoj Arabiji i nije pokrila  glavu: Digla se prašina!
Tokom utorka američki predsjednik Barack Obama te njegova supruga Michelle bili su u Rijadu kako bi sudjelovali na posljednjem ispraćaju saudijskog kralja Abudlaha

 

No, svojom pojavom, Michelle Obama je podigla mnogo prašine. Za razliku od tamošnjih žena, nije pokrila glavu nikabom niti hidžabom, piše AP.

 

U Saudijskoj Arabiji to je poprilično neobično jer je to jedna od rijetkih zemalja na svijetu gdje se od žena očekuje da pokriju glavu, a većina saudijskih žena odabire nikab ispred hidžaba.

 

Iznimka jesu strankinje, međutim, Michelle koja sa suprugom predstavlja SAD je osoba od koje se očekuje da se ne ponaša kao turistkinja.

 

Michelle tijekom posjete jest odjenula kombinaciju koja joj je u potpunosti prekrila ruke, ali nedostatak marame izazvao je bujicu negativnih komentara na društvenim mrežama.

 

U kratkom periodu nakon što je snimka njezinog posjeta emitirana na tamošnjoj televiziji, na Twitteru je osvanuo niz objava s hashtagom 'Michelle Obama otkrivena', prenosi Washington Post.

 

Među brojnim kritikama našlo se i nekoliko komentara u kojma se pitaju zašto Michelle nije pokrila glavu tijekom posjete Saudijskoj Arabiji, a tijekom nedavnoj posjeta drugoj muslimanskoj zemlji, Indoneziji, prva dama SAD-a nosila je nikab.

 

michelle-obama

 


Ipak, bilo je i onih koji su je pokušali opravdati jer su Michelle i Barack bili u posjeti Indiji, ali su taj posjet morali skratiti te se vrlo brzo uputiti u Saudijsku Arabiju da bi stigli na posljednji ispraćaj.

 

Osim toga, kako su ranije istaknuli Obamini glasnogovornici, ovaj posjeti je bio apolitičan jer niti Obama niti novi saudijski kralj Badawi nisu ovom prilikom govorili o politici i pitanjima koja vežu ove dvije zemlje. Međutim, u Saudiskoj Arabiji, kako ističe Washington Post, jednostavan čin nepokrivanja glave također može biti političan, bio on namjeran ili ne.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook