Nakon 'progona' kabrioleta i sportskih auta

Jedna boja automobila je zabranjena u Turkmenistanu - evo i zašto

Auto & Dom27.01.15, 17:59h

Jedna boja automobila je zabranjena u Turkmenistanu - evo i zašto
Državljani ove zemlje već su navikli na ekscentrične zabrane, koje su često posljedica hira samog predsjednika

 

 

Carinski organi u Turkmenistanu navodno su odbili da dozvole uvoz crnih automobila, prenosi Chrono-tm.org, opozicioni sajt sa sjedištem u Beču. Oni nisu naveli razlog za ovakvu odluku, ali savjetuju uvoznicima da kupuju bijela vozila zato što se to smatra sretnom bojom.

 

Kako izvještava agencija RIA Novosti, predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov odnedavno na javne događaje dolazi u pratnji isključivo bijelih limuzina, a oko 160 visokih zvaničnika, uključujući i direktore glavnih državnih medija u zemlji, brzo je pošlo za njegovim primjerom.


Ovo je najnovije u nizu novih pravila, a neka od njih su zabrana uvoza kabrioleta, skupih sportskih automobila i vozila sa personalizovanim registarskim tablicama ili zatamljenim staklima.
 

Državljani ove zemlje već su navikli na ekscentrične zabrane, koje su često posljedica hira samog predsjednika.

 

Godine 2014. stanovnici glavnog grada Ašgabata protestovali su nakon što su vlasti zatražile da uklone klima-uređaje da bi grad ljepše izgledao. Vlasti takođe troše milijarde dolara u oblaganje najznačajnijih objekata bijelim mermerom, kako bi prijestonicu pretvorile u “bijeli grad”.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook