Uoči sastanka SDA, SDP-a i DF-a

Komšić: Bilo bi dobro da SDP bude dio rješenja situacije, uključivanje SNSD-a u ovu priču ne bi bilo dobro

Front27.01.15, 17:43h

Komšić: Bilo bi dobro da SDP bude dio rješenja situacije, uključivanje SNSD-a u ovu priču ne bi bilo dobro
Sastanak se održava radi pokušaja otklanjanja zastoja do kojeg je došlo u formiranju nove izvršne vlasti Federacije BiH, odnosno u izboru potpredsjednika entiteta iz reda srpskog naroda

 

Bilo bi dobro da Socijaldemokratska partija (SDP) BiH bude dio rješenja situacije. Ona se može riješiti i na drugi način, ali to bi već bila politička trgovina i ja u tome ne želim da učestvujem - izjavio je lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić uoči popodnevnog trilateralnog sastanka u Sarajevu, čiji su sudionici osim njega, i predstavnici SDP-a BiH te Stranke demokratske akcije (SDA).

 

Sastanak se održava radi pokušaja otklanjanja zastoja do kojeg je došlo u formiranju nove izvršne vlasti Federacije BiH, odnosno u izboru potpredsjednika entiteta iz reda srpskog naroda.

 

Komšić je ponovio da DF ostaje pri svom kandidatu za tu poziciju Slobodanu Šoji.

 

Smatra da uključivanje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u ovu priču ne bi bilo dobro i želi da se situacija "raspetlja“ na bilo koji način, sa DF-om ili bez DF-a, do naredne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, na kojoj bi trebalo birati potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda.

 

Svaki pokušaj političkog jedinstva u Sarajevu je dobar za Bosnu i Hercegovinu i Komšić uoči popodnevnog sastanka kaže da u tom svijetlu želi da posmatra i ovaj politički susret.

 

SDP: Kadrovi SDP-a BiH neće činiti izvršnu vlast u FBiH

 

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH članovi Predsjedništva su još jednom jasno ponovili stav da kadrovi SDP BiH neće činiti izvršnu vlast u Federaciji BiH te da neće predložiti svog kandidata za potpredsjednika većeg bh. entiteta.

 

Na sjednici je izrečen stav da je SDP BiH svjestan svoje pozicije, ali je još svjesniji pozicije stranaka koje čine nove parlamentarnu većinu, pa je očekivano da te stranke na sebe preuzmu punu odgovornost i priznaju da nisu u stanju formirati vlast prema Ustavu i zakonima FBiH.

 

Ipak, SDP BiH je odgovorna stranka koja neće dozvoliti da dođe do blokade formiranja vlasti te će, u skladu sa odlukama organa partije, pomoći u njenom formiranju. Međutim, treba naglasiti da SDP BiH, do juče, nije dobila nijedan zvaničan poziv za pokušaj pronalaženja rješenja koji će odblokirati proces uspostave vlasti.

 

Prvi zvaničan poziv je rezultirao današnjim sastankom čelnika SDP BiH, SDA i DF, a rezultati tog sastanka bit će predstavljeni i razmatrani od strane članova Glavnog odbora SDP BiH na sjednici 31. januara u Tuzli, koji će donijeti definitivan stav oko formiranja vlasti u FBiH.

 

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook