FOTO/ Šta je sve potresalo nogometni svijet

Najveće tragedije u istoriji fudbala

Sport27.01.15, 17:21h

 Najveće tragedije u istoriji fudbala
Prošle sedmice porodica, prijatelji, Wolfsburg i mnogi nogometni navijači širom svijeta rekli su posljednje zbogom Junioru Malandi. Wolfsburg, koji se priprema za drugi dio sezone u Bundesligi, morat će pronaći način kako da uskladi tugovanje za suigračem i povratak svakodnevnim obvezama. Tragedija kakva se dogodila Malandi, ranije se, nažalost i češće nego jedanput događala u nogometu.

 


MANCHESTER UNITED | 6. februara 1958. godine engleski je nogomet potresla velika tragedija. Avion u kojemu se nalazila momčad Manchester Uniteda srušio se pri povratku s utakmice evropskog kupa. Osam je igrača poginulo, dok dvojica više nikada nisu zaigrala nogomet.

 

manchester-united-1958

 

 

ROBERT ENKE | Samoubistvo golmana njemačke nacionalne vrste šokiralo je i pogodilo ljude u Njemačkoj ali i širom svijeta. Robert Enke, koji je uživao poštovanje i sjajnu reputaciju među suigračima, godinama je patio od depresije. U novembru 2009. godine je došao do krajnje granice, te si je u 32. godini oduzeo život.

 

robert-enke

 

MARC-VIVIEN FOE | 26. juna 2003. godine još je jedna tragedija pogodila sportski svijet. U polufinalnoj utakmici kupa konfederacija protiv Kolumbije, Kamerunac Marc-Vivien Foe je iznenada kolabirao. Doktori su mu na travi pokušali pružiti pomoć. No bivši igrač Cityja, Lensa, Lyona i Manchestera je preminuo u svojoj 28. godini.

 

marc-vivien-foe

 

ANTONIO PUERTA | Početkom sezone 2007/2008 Sevilla je igrala protiv Getafea, a tragedija se dogodila Antoniju Puerti. Španac (22) je doživio srčani udar, a uz podršku publike se uspio pridići i otići u svlačionicu, ali tamo su ga morali oživljavati pet puta. Osvajač Kupa Uefa i španjolski reprezentativac je prebačen u bolnicu, ali mu se stanje pogoršavalo. preminuo je nakon tri dana. Kasnije je liječnik izjavio da je Puerta patio od teške nasljedne bolesti srca.

 

antonio-puerta

 

DANI JARQUE | Kapiten Espanyola tragično je preminuo 8. augusta 2009. godine. S momčadi se nalazio u trening kampu u Italiji, a srce mu je zatajilo dok je razgovarao na telefon sa djevojkom. Suigrači su njegovo beživotno tijelo pronašli u hotelskoj sobi. Jarque, koji je igrao za mlađe španske nogometne reprezentacije, preminuo je u 26. godini.

 

dani-jarque

 

Kompletan tekst i fotogaleriju možete pogledati na Goal.com.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook