Porazni podaci

Geopolitička analiza: BiH se nalazi na stjecištu kriminala, na mapi je označena kao “nestabilni Balkan”

Hronika27.01.15, 15:02h

Geopolitička analiza: BiH se nalazi na stjecištu kriminala,  na mapi je označena kao “nestabilni Balkan”
Ugledni talijanski magazin za geopolitičku analizu kreirao je mapu kriminala po zemljama u Europi

 

Na mapi je različitim bojama i formama označena svaka pojedina zemlja, a sukladno stupnju kriminala koji trenutačno vlada u tim zemljama.

 

Zanimljivo, BiH se na ovoj mapi nalazi u nezavidnoj družini sa Srbijom, Makedonijom i Albanijom, a koje su označene zajedničkim nazivom “nestabilni Balkan”.

 

Ono što je možda još poraznije na toj mapi je i činjenica da se BiH nalazi na stjecištu kriminalnih ruta koje se iz Azije i Rusije preko susjednih zemalja kreću prema Europskoj uniji.

 

Crna Gora i Kosovo su na ovoj mapi označeni crvenom bojom i nazivom “mafijaške države” što aludira na to kako je cjelokupna državna uprava u ovim zemljama u izravnoj sprezi s organiziranim kriminalom te da potiče takve aktivnosti.

 

U redakciji Limesa objasnili su za crnogorske medije kako je ova mapa napravljena, između ostalog, i na osnovi podataka talijanskih institucija.

 

- Koristili smo podatke talijanskih institucija o ilegalnoj trgovini drogom i oružjem koji je između ostalog usmjeren i k Italiji.

 

Prema tim podacima, između ostalog, balkanska regija, a posebice Kosovo i Crna Gora, označeni su kao glavna čvorišta šverca - tvrde u redakciji talijanskog magazina.

 

Na mapi su označeni i spomenuti kriminalni tokovi (rute), od kojih jedan iz Turske i Grčke prelazi preko Kosova i Crne Gore i završava na sjeveru Italije, dok je Beograd označen kao jedna od ključnih točaka traffickinga koji počinje iz Moskve i ratom zahvaćene Ukrajine.

 

Najbolje su rangirane zemlje Europske unije koje su označene kao stabilne, jedino je Francuska označena kao krizno žarište. Zanimljivo je da ne postoje nikakvi podaci o kriminalu za zemlje kao što su Turska, Bjelorusija i Moldavija.

 

 

(vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook