O dugu od 240 milijardi eura

Portparol Syrize: Europa bi bila smiješna, a i opasna kada ne bi surađivala sa novom vladom

Hronika27.01.15, 11:11h

Portparol Syrize: Europa bi bila smiješna, a i opasna kada ne bi surađivala sa novom vladom
Nerealno je očekivati od Grčke da otplati svoj golemi dug u potpunosti, izjavio je za BBC glavni ekonomski portparol pobjedničke stranke Syriza

 

- Niko ne vjeruje da je grčki dug održiv - kazao je Euclid Tsakalotos.

 

Krajnje ljevičarska Syritza, koja je pobijedila na nedjeljnim općim izborima, želi ponovo pregovarati o grčkom dugu od 240 milijardi eura međunarodnim kreditorima.

 

Čelnici EU upozorili su novu grčku vladu da mora ispuniti svoje obaveze prema kreditorima.

 

Očekuje se da čelnik Syrize Alexis Tsipras - koji je u ponedjeljak položio zakletvu kao premijer - objavi novu vladu tokom dana.

 

- Nisam sreo ekonomistu koji će vam s punim uvjerenjem reći da će Grčka otplatiti sav svoj dug. To se ne može učiniti - kazao je Tsakalotos.

 

On je izjavio kako je potrebno da čelnici EU pokažu da su spremni da sarađuju sa Syrizom.

 

- To bi bila veoma smiješna i veoma opasna Evropa s veoma snažnim centrifugalnim političkim silama ukoliko ona signalizira da nakon demokratskih izbora nije zainteresirana za razgovore s novom vladom. Ti bio konačni signal da Evropa ne može inkorporirati demokratske promjene i ne može inkorporirati društvene promnjene - kazao je Tsakalotos.

 

On je, međutim, naglasio da bi bila "najgora noćna mora ako eurozna propadne zbog toga što će Grčka posrnuti".

 

- I ako Grčka posrne i ako izađe iz eurozone - eurozona će propasti. Govorili smo od početka da je eurozona u opasnosti, da je euro u opasnosti, ali ta opasnost ne dolazi od Syrize, ta opasnost dolazi samo od mjera štednje - kazao je.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook