Srbija 'lovi' političare

Zbog kriminala i korupcije uhapšeni pripadnici raznih političkih stranaka

Hronika27.01.15, 11:04h

Zbog kriminala i korupcije uhapšeni pripadnici raznih političkih stranaka
Srbijanaka policija je u nastavku akcije na suzbijanju kriminala i korupcije uhapsila više osoba koje su pripadale raznim političkim opcijama - Srpskoj naprednoj stranci, Demokratskoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije, izjavio je danas srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.



Stefanović je, na konferenciji za novinare u Vladi, rekao kako su on i premijer Aleksandar Vučić na početku mandata obećali da će svi građani biti isti pred zakonom i da neće biti povlaštenih.



Istaknuo je kako je uhapšen član Glavnog odbora SNS-a Vladan Milošević, koji je ujedno i generalni direktor javnog poduzeća "Podzemna eksploatacija uglja u Resavici" i još jedna osoba iz Beograda, zbog sumnje da su primali i davali mito.



Po njegovim riječima, uhapšeni su prilikom primopredaje obilježenih novčanica, a tom su poduzeću nanijeli štetu u iznosu od 1.6 miliona dinara.



Stefanović je rekao da je uhapšen i član Predsjedništva DS-a Milivoje Vrebalov koji je i bivši predsjednik općine Bečej.



Dodao je kako su u istoj akciji uhapšene još tri osobe zbog sumnje da su izvršile niz malverzacija prilikom adaptacije objekta za djecu sa smetnjama u razvoju, a koji nikada nije završen.



Stefanović je naglasio kako su raznim kaznenim djelima općinu Bečej osumnjičeni oštetili za, po tadašnjem tečaju, više od milion eura.



Ministar je dodao kako je uhapšen i bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Momčilo Milojević zbog sumnje da je zlouporabio službeni položaj i položaja odgovorne osobe.


Po Stefanovićevim rečima, Milojević je osumnjičen da je tom Fondu nanio štetu od 30 miliona dinara.



Stefanović je rekao i da je jutros u Nišu uhapšen bivši direktor poduzeća "Jugoistok" i predsjednik Okružnog odbora SPS-a Igor Novaković zbog sumnje da je zlouporabio  službeni položaj prilikom provođenja javnih nabavki.



Stefanović je dodao da je u tom slučaju uhapšeno još pet osoba iz Niša, a da će još dvije osobe biti obuhvaćene kaznenom prijavom zbog sumnje da su omogućili privatnom poduzeću iz Niša da stekne protupravnu imovinsku korist od 30 miliona dinara.



Potvrdio je kako je uhapšen i brat bivšeg državnog tajnika MUP-a Vanje Vukića, prenosi Tanjug.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook