Odluka Ustavnog suda BiH

Lijanovićima povrijeđena temeljna prava, nisu ni trebali biti pritvoreni

Hronika27.01.15, 08:40h

Lijanovićima povrijeđena temeljna prava, nisu ni trebali biti pritvoreni
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je kako nije bilo temelja da se uopće odredi pritvor Lijanovićima i ostalima, te da su u dijelu rješenja Suda BiH kojim je određen pritvor postojale povrede Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

 

 

U obrazloženju odluke Ustavnog suda navodi se “da Ustavni sud zapaža da je u obrazloženju pritvorskog razloga koji se odnosi na bijeg obrazloženo paušalno i općenito, bez bilo kakve konkretizacije razloga u odnosu na osumnjičene”.

 

Nadalje, Ustavni sud BiH navodi u svojoj odluci “da Sud BiH u obrazloženju osporenih rješenja nije ponudio relevantne i dovoljne razloge u odnosu na apelante pojedinačno, te da je potrebno pritvor odrediti po tom zakonskom osnovu”.

 

Također “Sud BiH nije ponudio dovoljne dokaze da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu nastavili s vršenjem kaznenih djela”.Takvu odluku zaprimili su danas branitelji osumnjičenih advokati – Nada Dalipagić i Davor Šilić, a ona je rezultat apelacije koju su 26.09.2014. godine uložili Ustavnom sudu BiH, a protiv rješenja Suda BiH kojim rješenjem je određen pritvor Jerki Ivankoviću – Lijanoviću, Slavi Ivankoviću – Lijanoviću, Miloradu Bahilju, Jozi Sliškoviću i Mirjani Šakoti-navodi Republika.info

 

Ovom odlukom Ustavnog suda BiH djelimično je uvažena apelacija Jerke Ivankovića – Lijanovića, Slave Ivankovića – Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića i Mirjane Šakota, “te je utvrđeno da su postojale povrede Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u dijelu rješenje Suda BiH, a koji se odnose na posebne pritvorske razloge.  Isti razlozi se odnose na mogućnost bijega i mogućnost ponovnog počinjenja kaznenog djela. Istovremeno je djelimično odbijena apelacija u odnosu na određivanje pritvora zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

 

Podsjetimo, trojica braće Lijanović, ministar Bahilj i ostali uhapšeni su u rujnu prošle godine u akciji kodnog naziva “Meso”, a mjesec dana prije općih izbora u BiH. Iz Tužiteljstva BiH su tada akciju okarakterizirali kao “jednu od najvećih akcija protiv organiziranog kriminala i višemilijunskih poreznih utaja i najsloženijem predmetu u postdaytonskoj BiH”.  Iz pritvora su pušteni mjesec i pol kasnije, uz određene mjere zabrane. Sud BiH je prvo donio odluku da osumnjičeni ostaju u pritvoru mjesec dana, pa nakon toga da im se pritvor produžuje do 29. novembra. U međuvremenu je Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo odluku o ukidanju pritvora. Odluka Ustavnog suda BiH moralna je satisfakcija Lijanovićima, koji su cijelo vrijeme tvrdili da se radi o političkom hapšenju, a kojem je cilj maknuti ih sa scene dok se ne okončaju opći izbori.

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook