USPJEŠNA POSLOVNA GODINA

JP Međunarodni aerodrom Sarajevo: Rekordan broj putnika i očekivanih 6,5 miliona KM dobiti u 2014.

Biznis Klub26.01.15, 16:49h

JP Međunarodni aerodrom Sarajevo: Rekordan broj putnika i očekivanih 6,5 miliona KM dobiti u 2014.
Javno preduzeće Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježilo je odlične poslovne rezultate u 2014. godini, istaknuto je danas na konferenciji za novinare ove kompanije


- Od poslijeratne 1996. godine, od kada je Aerodrom Srajevo otvoren za civilni zračni saobraćaj i u kojoj je zabilježen broj od 26.000 putnika pa do danas, kroz Sarajevski aerodrom je prošlo gotovo osam miliona putnika. Danas sa ponosom možemo reći da smo 2014. godinu zaključili sa brojkom od 709.901 putnika, čime je ostvaren povijesni uspjeh u poslovanju Aerodroma Sarajevo. Također,  moramo naglasiti da smo  2014. poslovnu godinu priveli  kraju sa  odličnim poslovnim rezultatima,  ne samo kada je u pitanju broj putnika, nego smo zabilježili i porast broja aviooperacija i rasta u svim profitnim centrima, tako da  očekivana dobit za 2014. godinu iznosi 6,5 miliona KM, istaknuo je Ivan Veličan, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo obraćajući se prisutnim novinarima.


Istaknuo je da uspješnim poslovnim rezultatima svakako doprinosi i uvođenje novih linija. S tim u vezi danas sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo redovno operira 11 ( jedanaest) aviokompanija te dodatan, veći, broj čarter letova. Tokom 2014. godine uvedena je redovna direktna linija Sarajevo-Dubai, a tokom proljeća ove godine sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo počinju redovni letovi za Zurich i Genevu respektabilne kompanije Swiss.

 

aerodrom-ivan-velican1


Generalni direktor Veličan izrazio je zadovoljstvo uspješnom poslovnom 2014. godinom u kojoj je Međunarodni aerodrom Sarajevo obilježio 45. godina postojanja, a u okviru obilježavanja ove značajne godišnjice pripremljena je i izdata Monografija sa mnoštvom činjenica o Međunarodnom aerodromu Sarajevo te služi kao svojevrstan podsjetnik na razvojni put ove kompanije.


- Sve ovo ne bi bilo moguće bez iznimnog zalaganja menadžmenta i cjelokupnog kolektiva Aerodroma, naših poslovnih partnera, kao i putnika čije povjerenje u naše usluge raste iz godine u godinu. Posebno želimo zahvaliti Graničnoj policiji, Carinskoj ispostavi aerodroma te Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi.Uposlenicima Aerodroma, našim cijenjenim poslovnim partnerima i , naravno, putnicima se i ovom prilikom zahvaljujemo jer bez njih ne bismo ostvarili ovako uspješne poslovne rezultate, ali i postigli  prepoznatljivost u svijetu po kvaliteti usluga koje pružamo o čemu svjedoče mnogobrojna domaća i međunarodna priznanja, naglasio je Veličan.  


Govoreći o planovima Međunarodnog aerodroma Sarajevo za 2015. godinu,  prvenstveno je naglasio nastavak trenda uspješnog poslovanja.


- To ćemo ostvariti, između ostalog, otvaranjem novih linija  koje planiramo u godini koja je pred nama, što će rezultirati i povećanjem prometa. Poslovni planovi za naredni period podrazumijevaju i ulaganja u infrastrukturu, odnosno, proširenje kapaciteta dolaznog gate-a i prostora pasoške kontrole u odlasku u terminalu B, podizanje nivoa sigurnosti putnika, aviona, objekata, prtljaga i robe. Međunarodni aerodrom Sarajevo i dalje će raditi na nabavci savremene aerodromske opreme te školovanju i edukaciji svojih uposlenika, čemu pridajemo veliki značaj. U prilog ovome govori činjenica da Centar za obuku stručnog osoblja Aerodroma Sarajevo, učestvuje u obučavanju ne samo našeg osoblja, nego i osoblja aerodroma u regionu, naglasio je Veličan.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook