EVO O ČEMU JE RIJEČ

Tajna krvavog odreska: To što curi uopće nije krv

Auto & Dom26.01.15, 15:32h

Tajna krvavog odreska: To što curi uopće nije krv
Mnoge ljude odbija i sam pogled na sirov komad mesa na bijeloj plitici u trgovini, kao i 'krvavi', odnosno slabije pečeni odresci. Glavni razlog? Ljudi misle da je crveni sok koji istječe iz mesa - krv, a zapravo je riječ o jednoj sasvim drugoj tjelesnoj tekućini. Niste znali? Pročitajte detalje...

Ružičasti sok u sirovom mesu kombinacija je vode i mioglobina – proteina koji dovodi kisik do svih stanica mišića. Tijekom procesuiranja hrane većina krvi biva odstranjena od sirovog mesa za prodaju. U mišićnim stanicama zadržava se ovaj protein o čijoj prisutnosti u mesu ovisi i njegova boja.
 

Filozofija je vrlo jednostavna: što životinja koristi više svoje mišiće, oni će sadržavati i više mioglobina, a njihovo meso će biti crvenije.

 

 


Mišići goveda namijenjeni su za dugotrajno stajanje i hodanje zbog čega je njihovo meso intenzivne crvene boje. Nasuprot tome, pile je podložnije kratkotrajnim izbojima kretanja, zbog čega ćete u pakiranjima s peradi rijetko kad naići na veću količinu ovog ružičastog soka. Divlja perad poput guski koristi češće svoje mišiće za letenje, pa je i njihovo meso ružičastije.
 

U kombinaciji s visokim temperaturama kojima izlažemo meso prilikom kuhanja ili pečenja mioglobin mijenja boju mesu – ružičasta i izraženo crvena boja zato simbolizira sočnost mesa, a sivilo i tamno smeđa boja prepečenost istog.

 

 

Povrh svega, mioglobin može biti i indikator svježine mesa. U dodiru s kisikom, ovaj protein mijenja boju u sivosmeđu, pa će sirov komad ove boje upućivati na odrezak koji dugo stoji pod svjetlima reflektora u trgovini.

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook