Neformalni vođa selefijske zajednice u BiH

Bilal Bosnić: Nisam kriv, u to sam siguran!

Hronika26.01.15, 13:19h

Bilal Bosnić: Nisam kriv, u to sam siguran!
Sud BiH potvrdio je 29. decembra optužnicu koja Bosnića tereti za krivično djelo - javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe

 

Husein Bosnić Bilal (1972.)  iz Bužima danas se u Sudu BiH izjasnio da nije kriv po optužnici kojom se tereti za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

 

- Nisam kriv - glasio je odgovor optuženog na upit sutkinje za prethodno saslušanje Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH da se izjasni o optužbama za koje se tereti.

 

Sud BiH potvrdio je 29. decembra optužnicu koja Bosnića tereti za krivično djelo - javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

 

Bosnić je prethodno, nakon što je poučen o pravima, a odgovarajući na upite sutkinje Mire Smajlović, kazao da je optužnicu razumio, odnosno da je siguran u vlastito izjašnjenje te da na njega u tom pogledu niko nije utjecao.

 

Budući da je optuženi negirao krivnju, početak pretresa u ovom predmetu će u skladu sa zakonom biti naknadno određen.

 

Prema tužbenim navodima, Bosnić je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH organizirane van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova u BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno s pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

 

U optužnici se dalje navodi da je Bosnić javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike tzv. selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika tzv. selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe sudjeluju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

 

Optuženi Husein Bosnić uhapšen je u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask".

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook