Kako izgleda život u paklu Auschwitza

Potresno svjedočanstvo 90-godišnje Sarajke koja je preživjela horor: Treba paziti da ne poludite

Hronika25.01.15, 17:57h

Potresno svjedočanstvo 90-godišnje Sarajke koja je preživjela horor: Treba paziti da ne poludite
'Fizički preživjeti je lakše, treba paziti da ne poludite'90-godišnja Sarajka za američke medije opisuje kako je jedina u svojoj obitelji preživjela Aushwitz


Tetovaža na njenoj lijevoj ruci više se ne može pročitati, no poriv da je naglas čita na poljskom jeziku i dalje je jaka, kaže 90-godišnja Sarajka Greta Wienfeld Ferušić, koja je preživjela užas Aushwitza. 

 

Taj je poriv posljedica deset mjeseci provedenih u nacističkom logoru, gdje je svakoga jutra morala na poljskom uzvikivati svoj tetovirani broj. 

 

"Fizički preživjeti je lakše. Ono što je važno je ne izgubiti razum, to je dio na kojem možete raditi. Ja sam stalno ponavljala 'Preživjet ću, preživjet ću", priča ova umirovljena profesorica arhitekture u svom dnevnom boravku u Sarajevu. 

 

Imala je 19 godina kad su je zajedno s roditeljima, dvije tete i ujakom u Novom Sadu istjerali iz kuće i ukrcali na teretni vlak. Bio je april 1944. 

 

Odvojio ju je Mengele

 

Kad su stigli, dr. Joseph Mengele osobno ju je odvojio od majke, ali na njoj nije radio nikakve eksperimente. Tad je zadnji puta vidjela članove svoje porodice.

 

Ferušić kaže kako je preživjela zahvaljujući odluci Nijemaca da prikriju svoje genocidne aktivnosti, zbog čega su u novembru 1944. srušili spalionicu. Pokraj nje su od baraka napravili bolnicu. 

 

"Prije studenoga, ako biste priznali da ste bolesni, postojalo jue samo jedno mjesto na koje bi vas poslali", kaže. 

 

Tri dana prije oslobođenja, rečeno im je da svi koji mogu hodati trebaju otići do voza koji ih čeka kako bi ih odvezao na zapad. Ona je to odbila i uvjerila druge da ne poslušaju. Većina onih koji su otišli odvedeni su u koncentracioni logor Bergen-Belsen. 

 

Tog čitavog dana nijedan stražar nije ušao u bolnicu. Zamotana u deku, Ferušić je izašla u potrazi za hranom. Naokolo su ležali leševi. U sobi jednog stražara pronašla je zamrznuti lonac juhe i vojnika koji je pobjegao od nje. To ju je iznenadilo. 

 

Kad je stigla Crvena armija, preživjele su hranili polako. Objasnili su im da bi ih previše hrane odjednom moglo ubiti. No, ona nije mogla odoljeti. "Jela sam dan i noć", kaže. 

 

Kad su je Rusi prvi puta izvagali, imala je 33 kilograma. Za tri tjedna došla je do 43 kilograma i ukrcali su je na krov voza te poslali kući.

 

(danas.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook