Iz SDA poručili Hypo Alpe Adria Bank

U roku od sedam dana ponudite konverziju kredita u KM ili u eure!

Front25.01.15, 12:17h

U roku od sedam dana ponudite konverziju kredita u KM ili u eure!
Stranka demokratske akcije poziva Hypo Alpe Adria Bank da pokaže društvenu odgovornost i u roku od sedam dana ponudi konverziju kredita u kredite u konvertibilnim markama ili u kredite sa valutnom klauzulom u eurima, po uslovima prihvatljivim za korisnike kredita, saopćeno je danas iz te stranke.

 



Ovaj stav uslijedio je povodom naglog i izrazito visokog rasta kursa švicarskog franka koji je doveo hiljade građana u BiH, koji su korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima, u izuzetno tešku situaciju, koja zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija vlasti. Ovi su krediti plasirani od Hypo Alpe Adria Bank.



- Ukoliko Hypo Alpe Adria Banka u navedenom roku, u dogovoru sa korisnicima kredita, ne iznađe prihvatljivo rješenje, SDA će u Vladi i Parlamentu Federacije BiH pokrenuti postupak za hitno donošenje zakonskih rješenja kojima će obračunski kurs švicarskog franka u odnosu na konvertibilnu marku za ove kredite biti fiksiran na određeno vrijeme - naglašava se u saopćenju SDA.



Kako bi se osiguralo da korisnici kredita nikada više ne dođu u situaciju u kojoj su se našli korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima, SDA će u Vladi i Parlamentu Federacije, također, pokrenuti postupak za donošenje zakonskih rješenja kojima će bankama biti zabranjeno da plasiraju kredite sa valutnom klauzulom u bilo kojoj drugoj stranoj valuti osim eura, obzirom da je po Zakonu o Centralnoj banci BiH kurs konvertibilne marke fiksiran za euro kao „sidro valutu”, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook