BAKIR HADŽIOMEROVIĆ/ BLOG KOMENTAR

U modi je biti šu*ak: Evo kako riješiti nedostatak Srba u vladajući koaliciji DF-HDZ-SDA...


24.01.15, 13:17h


Ovih dana je postalo moderno da se pred DF-ovim prostorijama stvori red sa sdpovcima koji su u SDP ušli 2010. godine. Uglavnom, idu ljudi k'o djeca iz škole iz još uvijek vladajućeg SDP-a u budući vladajući DF i to iz prnicipjelnih razloga koji su, slučajno ili ne, povezani sa funkcijama na budžetskim jaslama...


Juče su se u Sarajevu sreli Dragan Čović i Željko Komšić (Bakir Izetbegović se vjerovatno telefonski uključio u ovaj važni sastanak), a mediji izvještavaju da su nakon kratkog druženja Čović i Komšić (a Izetbegović valjda telefonski) zaključili kako nemaju kapacitet da formiraju federalnu vlast. Monoetnički DF i hrvatski HDZ dakle nemaju kapacitet da u Domu naroda...


E, nećemo tako! Haj'mo ispočetka. Dakle, da li iko od vas koji ovo čitate zna ikoga iz DF-a, osim naravno Komšića, ko donosi odluke u toj fronti a da nije Bošnjak ili u najmanju ruku obavještajac po nacionalnosti? Da li u HDZ-u BiH, osim Čovića Jugoslovena koji se potpisivao ćirilicom pred onaj rat, ima nekoga ko donosi odluke a da nije Hrvat po nacionalnosti? Ima li potrebe da isto pitanje postavimo i za SDA ili nam je dovoljna činjenica da su peticiju za puštanje tadašnjeg zatvorenika Alije Izetbegovića na slobodu, koncem osamdesetih godina prošlog stoljeća, potpisali manje-više svi članovi SANU-a? Uglavnom, novoj vladajućoj koaliciji deef-hadeze-ezdea fali Srba da formiraju vlast i, kako reče Komšić, to bi moglo prouzrokovati da DF napusti vlast u koju još uvjek nije ni ušao...


Ali da ne bi bili maliciozni (i da me ne bi opet iz deefa derali hladnim oružjem čim se nedopušteno oglasim na vlastitom FB profilu) imam opet konkretan i zanimljiv prijedlog. Naime, u starouspotavljenoj (najavili su formiranje vlasti još do kraja 2014.) pobjedničkoj koaliciji škripi i zbog raspodjele ministarstva u novoj vlasti, pa zato prelažem da u Vladi Federacije BiH (zato što ih, jelte, fotelje ne zanimaju) podijele postojeća ministarstva na dva ili više dijelova.


Tako bi, na primjer, SDA-u pripalo ministarstvo kulture, a DF-u ministarstvo sporta. HDZ preuzima ministarstvo energetike, SDA industrije, a DF rudarstva. DF-u obrazovanje a HDZ-u nauka u Federaciji BiH...Ovaj princip trebalo bi primjeniti na sve nivoe vlasti u BiH, od kantonalnog pa sve gore do državnog nivoa, zakjučno sa dva odvojena bh. ministarstva - ministarstvom vanjskih i ministarstvom poslova...I tako bi samo u Vladi FBiH postigli savršenu formulu nove reformske koalicije.


SDA bi dobila 76 ministara, HDZ 67, a DF 58 ministara... I mirna Bosna, a i Hercegovina.


Svi oni koji iz SDP-a ovih dana prelaze u DF postali bi ministri. Svi oni koji su danas u SDA prividno protiv Izetbegovića postat će ministri, a imenjak će pobijediti na Kongresu za predsjednika stranke muslimaskog povijesnog kruga. HDZ-u je svakako svejedno jer se bez njih ništa ne može formirati, a od budžetskih funkcija ni njih glava ne boli. I to je uvijek tako kad dvije bošnjačke stranke tikve sade sa nacionalnom strankom Hrvata u BiH, a na štetu srpskog naroda iz čijih redova ne mogu izabrati potpredsjednika FBiH - i samim tim duplo golo od federalne vlasti.


I šta nam na kraju preostaje osim da vjerujemo da će SDP, u skladu sa izbornim rezultatima, ipak ostati izvan vlasti, a da SBB neće pristati na Komšićevu današnju podvalu pa da uđe u vlast sa Izetbegovićem, Čovićem i DF-om.

 

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook