Potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković tvrdi

Tučić je svojom ostavkom omogućio izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu

Front24.01.15, 13:11h

Tučić je svojom ostavkom omogućio izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu
Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Momčilo Novaković tvrdi da je Boris Tučić ostavkom na funkciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH "omogućio izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu".

 



Pozvajući se na Zakon o Vijeću ministara BiH, u kojem je navedeno da u slučaju da ministar podnose ostavku te poslove obavlja njegov zamjenik, Novaković je konstatirao da je ostavkom Tučić omogućio svom zamjeniku da "potpiše saglasnost za izvoz oružja“.



-Tučić je mogao biti protiv izvoza, ali nije morao podnijeti ostavku zato što neće da potpiše jedan dokument. Zato, mislim da je Tučić htio da omogući izvoz oružja, a da on ne bude odgovoran - ustvrdio je Novaković na pres-konferenciji u Banjoj Luci, upitavši Tučića koliko je dozvola potpisao u prethodnom periodu i da li će prihvatiti odgovornost, jer je svojom ostavkom sada "omogućio" izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu.



Novaković je, kao najstariji poslanik iz RS-a u parlamentu BiH, uputio i otvoreno pismo predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodiku, nakon njegove najave da će poslanici SNSD-a napušati sjednice Predstavničkog doma dok ne dođe do smjene predsjedavajućeg Šefika Džaferovića.



Upozorio je Dodika da u tom slučaju RS ostaje bez mogućnosti da koristi jedno od najvažnijih prava, entitetsko glasanje te pozvao predsjednika SNSD-a da preispita svoju odluku, a kolege iz SNSD-a da prisustvuju sjednicama.


Ako Dodik bude insistirao na svojoj odluci, Novaković kaže da time preuzima i odgovornost za ozbiljne posljedice takvih poteza.



Potpredsjednik NDP-a je danas istakao da je formiranje novog Vijeća ministara BiH stalo zbog "nekih zakulisnih radnji u Federaciji BiH i svjesnih opstrukcija pojedinih partija s ciljem da se vlast što kasnije uspostavili ili ne formira“.



Kazao je da njegova stranka i Savez za promjene žele da se vlast formira što prije i da se krene s reformama i rješavanjem nagomilanih problema, ali se stranke iz RS-a, kaže, u ovom momentu ne pitaju i nisu krivci zbog kašnjenja u formiranju Vijeća ministara.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook