SJEĆANJE IZ ŽIVOTA PREMINULOG PJEVAČA

Neispunjena želja Kemala Montena: Priča o ploči koju je želio imati, ali je nije stigao dobiti

Nedjeljni magazin24.01.15, 12:20h

Neispunjena želja Kemala Montena: Priča o ploči koju je želio imati, ali je nije stigao dobiti
Prošle su godine i godine, a ploča je i dalje čekala da dospije u ruke pjevača... No, život ima čudne putanje...

 

Kada je te užasne 1995. godine izašao iz Sarajeva i stigao do Zenice, Kemal Monteno bio je toliko mršav i iscrpljen da je bilo tužno gledati ga... Malo je pričao i samo je govorio: "Nemojte, molim vas, da pjevam"...


Ovim riječima svoje sjećanje na velikog bh. muzičara i pjevača počinje Željko Lincner, direktor nekadašnje zeničke televizije ZETEL, koji se te ratne godine sa njim sretao i družio u Zenici, sve do Montenovog odlaska u Zagreb, a onda i dalje, u Evropu.


Za DEPO Portal Željko Lincner ispričao je kako je u svojoj muzičkoj kolekciji čuvao staru Montenovu singlicu iz 1976. godine, sa naslovnom hit numerom "Sarajevo ljubavi moja", dok se sa druge strane nalazila pjesma "Kratak je svaki dan". Staru raritetnu ploču, u izdanju popularne ex-jugoslavenske diskografske kuće "Jugoton", čak ni Monteno nije imao u svojim arhivama, pa mu je Lincner želio pokloniti na rastanku, no sticajem okolnosti Monteno je otišao u Zagreb prije nego što ju je uzeo.

 

monteno-2


Jedna od najpopularnijih pjesama Kemala Montena "Sarajevo ljubavi moja" u prvim godinama bila je tek jedan od njegovih hitova, no danas je ona svojevrsna himna njegovom rodnom gradu i ubraja se među najljepše pjesme koje su ikada spjevane o Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

 


Prošle su godine i godine, a ploča je i dalje čekala da dospije u ruke pjevača... No, život ima čudne putanje...


- Nikad mu je nisam dao... Posljednjih godinu dana nosio sam je stalno sa sobom, bila mi je u autu, ali Kemo je često bio po bolnicama i nikako se nismo uspjeli sresti. Umro je, a nije je dobio. Zato ću ovu ploču pokloniti njegovoj supruzi, za uspomenu i sjećanje... Ona je treba imati, završava svoju priču Željko Lincner.


Kemal Monteno bit će sahranjen u srijedu, 28. januara, u Aleji velikana na Gradskom groblju Bare, u svom rodnom gradu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook