Posljednji ispraćaj kantautora

Sahrana Kemala Montena u srijedu u 14.30 sati na sarajevskom groblju Bare

Hronika23.01.15, 10:43h

Sahrana Kemala Montena u srijedu u 14.30 sati na sarajevskom groblju Bare
Velikan muzičke scene u BiH, na koju je svojim djelom i jedinstvenim glasom ostavio vječni trag, Kemal Monteno bit će sahranjen u srijedu, 28. januara, u Aleji velikana na Gradskom groblju Bare u rodnom Sarajevu.

 


Potvrdio je to Feni ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, naglasivši da će prethodno u Narodnom pozorištu u 12 sati biti održana komemoracija, dok će sahrana uslijediti u 14.30 sati.


- Još nije odlučeno ko će se obraćati na komemoraciji. Sigurno je da ima puno onih koji bi htjeli reći nešto o Montenu, ali to će biti dogovoreno s porodicom - kazao je on.



Kemal Monteno vječni će počinak naći u dijelu Aleje velikana gdje je ukopan bivši gradonačelnik Sarajeva Uglješa Uzelac, te bivši funkcioner SFRJ Todo Kurtović.



- Namjera je bila ukopati ga pored mjesta gdje su sahranjeni Davorin Popović i Mirza Delibašić Kinđe, ali, nažalost, prostora tamo više nije bilo. Ipak, i ovo je mjesto vrlo značajno i daje dignitet djelu i radu Kemala Montena - istaknuo je Šarić.



Podvukao je da će Monteno najviše nedostajati njegovoj porodici, kao i užim poznanicima, ali će ga i širi krug ljudi imati uvijek kroz njegova djela.



- Kemal Monteno je ostavio tako veliki trag jer je najljepše opjevao sve ono što se moglo opjevati - djetinjstvo, mladost, ženu, čovjeka, zemlju, Sarajevo, cvijeće, more, dan, noć, prijatelje. Sve najljepše o čemu se moglo pisati u stihu to je uradio i uglazbio, što će generacije i generacije pratiti - smatra ministar Šarić.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook