Financial Times o novonastaloj situaciji

Švicarski domino efekt: Šta se događa na svjetskoim berzama?

Biznis Klub21.01.15, 17:27h

Švicarski domino efekt: Šta se događa na svjetskoim berzama?
Brokeri na tržištima stranih valuta širom svijeta pretrpili su u petak ogromne gubitke zbog odluke Švicarske da prestane da ograničava rast vrijednosti franka prema euru, što je izazvalo zemljotres na svjetskim berzama.

 


Upozorenja su stizala od brokera u Njujorku, Londonu, Evropi i Novom Zelandu, a britanski „Alpari“ proglasio je nesolventnost. U Njujorku, investiciona banka Jefferies razmatra mogućnosti za spas jednog od vodećih svjetskih online brokera na deviznom tržištu FXCM nakon što je ova kompanija sa sjedištem u Njujorku najavila da više neće biti u stanju da ispuni kapitalne zahtjeve.


Kao najveći primarni broker FXCM-a, Citigroup, možda će morati da obezbijedi ovoj posrnuloj kompaniji kredit od nekoliko desetina miliona dolara, piše Financial Times.


Sve u svemu, City je pretrpio gubitak od 150 miliona dolara kao rezultat apresijacije švicarskog franka, što je približno gubicima Deutsche Bank. Londonski Barclays izgubio je blizu 50 miliona dolara, kažu trgovci. Predstavnici ovih kompanija nisu željeli da to komentarišu.


Brokeri su pretrpjeli gubitke usljed naglog rasta švicarske valute od čak 39 odsto u odnosu na euro prošlog četvrtka, poslije iznenadne odluke Narodne banke Švicarske da ukine vještačku granicu kursa franka prema euru, koja je uvedena 2011. godine.


Zbog pritiska na grupe kao što je „Alpari“, na hiljade malih investitora, koje je posljednjih godina privuklo devizno trgovanje, sada se suočava s neizvjesnošću i mogućim velikim gubicima.


Raj, tridesettrogodišnjak iz Londona, fotograf i trgovac amater na robnoj berzi koji je koristio „Alpari“ od 2009. godine, kaže da trenutno ima oko 24.000 funti zarobljenih na računu u ovoj kompaniji.


„Sve se desilo iznenada, bio je to potpuni šok“, kaže on. „Nikad nisam imao nikakvih problema s njima. Sad, kad god pozovem, dobijem samo govorni automat.“ Trgovci kažu da su veliki gubici vjerovatno pogodili i hedž fondove. Oni koji su pozajmljivali franke da bi kupili aktivu s višim prinosom u drugim valutama sada duguju znatno veće sume, izražene u dolarima ili eurima.


Broj malih brokerskih kuća na deviznim tržištima naglo se povećao posljednjih godina, budući da su napredak u tehnologiji i pojava internet sajtova kao što jeTwitter, koji podatke objavljuju u realnom vremenu, proširili pristup tržištu. Neke od njih, kao što su „Alpari“ i FXPro, reklamirale su se na dresovima fudbalskih timova, a mnoge su svoje aktivnosti usmjerile isključivo na London.


Male brokerske kuće su bile i meta kritika zbog visokog stepena leveridža koji su nudile investitorima, što je klijentima omogućavalo da trguju mnogo većim sumama u odnosu na položeni depozit. U takvim slučajevima, rizik druge ugovorne strane preuzimala je sama kompanija.

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook