Reagovali generali Grabovica i Polutak

'Kebo na najprljaviji način zloupotrebljava odavno poznatu dokumentaciju'

Hronika20.01.15, 14:15h

'Kebo na najprljaviji način zloupotrebljava odavno poznatu dokumentaciju'
Udruženje generala Bosne i Hercegovine i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH reagiraju što potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavlja tužilaštvu dokumentaciju o navodnoj šutnji pojedinih visokih oficira Armije RBiH o nekim ratnim zločinima počinjenim tokom rata u BiH




Ova dva udruženja čiji su predsjednici generali Hajrudin Grabovica i Mustafa Polutak navode u saopćenju danas da Kebo tendenciozno pokušava da baci mrlju na borbu i istaknute pojedince odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 

-  Mi, generali i komandanti jedinica ARBiH, oštro osuđujemo ovo tendenciozno istupanje i neutemeljene optužbe potpredsjednika FBiH. Ne želimo relativizirati i negirati niti jedan zločin koji se desio u Bosni i Hercegovini, ali naglašavamo da Kebina dokumentacija nije ništa novo jer je odavno dostupna istražnim organima Tribunala u Hagu i Tužilaštva BiH.

 

Novo je to da Kebo i njegovi mentori sada na najprljaviji način medijski zloupotrebljavaju ovu dokumentaciju - citat je iz saopćenja.


Kebo sve to čini zbog ličnog obračuna i interesa, smatraju generali.


"Kebinu naknadnu pamet' i 'buđenje savjesti', kako se navodi,  svesrdno koriste rušitelji i razbijači Bosne i Hercegovine na čelu s Miloradom Dodikom i njegovim pomagačima.


U bitnim zakonodavnim i izvršnim institucijama u BiH na svim nivoima je veliki broj osoba protiv kojih su podnesene krivične prijave za počinjene ratne zločine, naglašavaju udruženja u saopćenju.


Petar Đokić, ministar u vladi Republike Srpske (RS), u Višegradu otvara spomenik ruskim dobrovoljcima u Vojsci RS-a, a zna se kakve i kolike su ti dobrovoljci, s pripadnicima Vojske RS-a, počinili zločine u istočnoj Bosni i oko Sarajeva, zaključuju generali.



(Fena/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook