PREBROJANO VIŠE OD 98 POSTO GLASOVA

Sada je sve jasno: Josipović jedva ispred Kolinde, odluka pada u drugom krugu

Front28.12.14, 22:14h

Sada je sve jasno: Josipović jedva ispred Kolinde, odluka pada u drugom krugu
U drugom izbornom krugu za predsjednika Republike natjecat će se Ivo Josipović (SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ)

 

Nakon današnjeg prvog kruga izbora za predsjednika Republike Hrvatske, u vodstvu je aktuelni predsjednik Ivo Josipović, kandidat SDP-a, dok je HDZ-ova bivša ministrica i diplomatkinja Kolinda Grabar-Kitarović na drugom mjestu.

 

 

Josipović prema preliminarnim nepotpunom i nepotvrđenim rezultatima izbora koje je saopćilo Državno izbrno povjerenostvo oko 22 sata ima 38,56 posto glasova, a Grabar-Kitarović ima 37,08 posto glasova, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) na konferenciji za novinare saopćio je preliminarne rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora na osnovu obrađenih 98,45 posto glasačkih listića.

 

Ivan Stinčić, iza kojeg stoji pokret Živi zid, a koji je najmlađi kandidat u historiji izbora u Hrvatskoj, dobio je 16,45 posto glasova.

 

Za četvrtog kandidata, liječnika Milana Kujundžića,koji je kandidat Saveza za Hrvatsku, glasalo je 6,29 posto građana.

 

Glasanju je pristupilo 47,11 posto građana s pravom glasa. Kako je saopćeno iz DIP-a, zasad je utvrđeno 1,61 posto nevažećih glasačkih listića.

 

Kako u prvom krugu nijedan kandidat nije dobio nadpolovičnu većinu, kandidati s najvećim brojem glasova  idu u drugi krug predsjedničkih izbora, koji će se održati za dvije sedmice, 11. januara 2015. godine.

 

Koliki će biti ukupni izborni troškovi znat će se nakon objave službenih rezultata.

 

 

(Anadolija/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook