CIJELI BALKAN POD SNIJEGOM

Pogled iz svemira: Do kada će nas pratiti ovaj ledeni talas?

Hronika28.12.14, 17:20h

Pogled iz svemira: Do kada će nas pratiti ovaj ledeni talas?
Meteorolozi za hladno i sniježno vrijeme 'krive' ciklon koji je okovao veći dio Evrope snijegom i ledom, a do ovih prostora stiže preko južnog Jadrana

 

 

Na satelitskom snimku NASA-e čitavo Balkansko poluostrvo prekriveno je gustim snježnim oblacima, a meteorolozi u cijelom regionu najavljuju da će se ovaj ledeni talas zadržati danima.


Meteorolozi za hladno i sniježno vrijeme 'krive' ciklon koji je okovao veći dio Evrope snijegom i ledom, a do ovih prostora stiže preko južnog Jadrana.

 
Ledeni talas je prekrio gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa se za naredne dane najvljuju iznimno niske temperature koje će se u jutarnjim satima spuštati i do -20 stepeni.


U Srbiji meteorolozi najavljuju ledene dane i snijeg sve do Božića, 7. januara, uz jutarnje mrazeve i temperature ispod nule.

 

hladnoća zima


Na putevima u BiH otežan saobraćaj


Zbog snijega koji pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se otežano i usporeno.


Posebno se izdvajaju dionice: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno, Donji Vakuf-Travnik i Bugojno-Kupres gdje je obavezna upotreba lanaca za teretna vozila iznad 7,5 tona ukupne mase.


Dodatne poteškoće vozačima u jugozapadnoj Bosni pričinjavaju povremeno jaki udari vjetra koji stvaraju sniježne nanose.


Zbog niskih temperatura moguća je mjestimična poledica, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.


Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.


Zbog aktiviranog klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava.


Na graničnim prijelazima pojačan je promet vozila, ali za sada nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a, javlja Fena


(Fena/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook