BORBA SE NASTAVLJA

Promrzli i premoreni radnici vratili se u Tuzlu: Idemo kući, ali ne odustajemo od svojih zahtjeva!

Hronika28.12.14, 16:55h

Promrzli i premoreni radnici vratili se u Tuzlu: Idemo kući, ali ne odustajemo od svojih zahtjeva!
Ne odustajemo od naših zahtjeva. Idemo svojim kućama jer smo premoreni, ali ćemo se i dalje boriti, poručio je predsjednik Sindikata Aide Hasan Užičanin

Oko 100 radnika uništenih tuzlanskih preduzeća u poslijepodnevnim satima vratili su se u Tuzlu te upriličili kratku šetnju od naselja Irac do zgrade kantonalne Vlade koja je zapaljena tokom februarskih demonstracija, nakon čega su se razišli svojim kućama, javlja Anadolu Agency (AA).


Radnik i predsjednik Sindikata Aide Hasan Užičanin kazao je za AA da su se malo zadržali ispred zgrade Vlade, nakon čega su otišli svojim domovima.


"Sada idemo kući da se odmaramo pa ćemo vidjeti šta ćemo dalje. Ne odustajemo od naših zahtjeva. Idemo svojim kućama jer smo premoreni, ali ćemo se i dalje boriti", poručio je Užičanin.


Podsjetimo, Vlada Tuzlanskog kantona jučer je radnicima dala novu ponudu: osiguravanje 220 KM novčane pomoći i 180 KM u prehrambenim paketima, ali radnici nisu na to pristali. Dan ranije Vlada Tuzlanskog kantona radnicima je nudila svega po 100 KM i to u prehrambenim paketima. Obje ponude radnici su odbili i odlučili nastaviti svoj put prema graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


Nakon što većini danas nije bilo dozvoljeno da napuste BiH i uđu u Hrvatsku jer nisu imali dokumente, dio njih koji je sa pasošima i ušao u EU, vratio se, jer, kako su naveli ne žele da se razdvajaju. U prijepodnevnim satima ostali su na graničnom prelazu Orašje nakon čega su odlučili da se autobusima, ipak, vrate u Tuzlu gdje će nastaviti borbu za svoja prava.
 

Inače, radnici su prije nekoliko dana krenuli iz Ormanice kod Srebrenika, a nekoliko sati kasnije za njima je krenula grupa od skoro 200 radnika Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh. Svi oni su tokom proteklih sedmica protestovali na ulicama Tuzle, apelujući na probleme radnika koji se odnose na zaposlenje, uvezivanje radnog staža te teškog socijalnog stanja.

 

(Anadolija/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook