Birališta otvorena u 7 sati

Hrvati danas biraju svog predsjednika

Front28.12.14, 10:05h

Hrvati danas biraju svog predsjednika
Hrvatski birači u nedjelju odlučuju hoće li na čelu države idućih pet godina imati predsjednika ili predsjednicu, na biralištima koja su otvorena u 7, a zatvaraju se u 19 sati.

 



Potporu za petogodišnji predsjednički mandat traži četvero kandidata: aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i muzičar, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku), te Ivan Sinčić (Živi zid), politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.



 Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može glasovati oko 3,8 miliona birača na ukupno 6350 biračkih mjesta, za Hrvatsku ih je određeno 6260, za inozemstvo 90.



 

U BiH su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima će hrvatski državljani koji žive u toj zemlji glasovati za novog hrvatskog predsjednika.

 Na području Generalnog konzulata Hrvatske u Mostaru otvoreno je 10 biračkih mjesta, po dva biračka mjesta u Velepolanstvu Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci.

 Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi službeni privremeni rezultati bit će poznati iza 20 sati.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika države provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na prošle izbore. Biračka mjesta nisu određena u Libiji, Maleziji, Peruu, Siriji te na Novom Zelandu na kojemu su se, zbog vremenske razlike, birališta prva otvarala.



Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, sa 250 na 90, a glasovati se u nedjelju može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše je biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini (15) te u Njemačkoj (13).



Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u klasičnim medijima ili na internetu zabranjena svaka izborna promidžba, kao i objavljivanje izbornih rezultata.



Prvi rezultati izbora znat će se u nedjelju od 20 sati. Naime, već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama objavit će se podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.



 DIP će na izborni dan u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16,30 sati.



 Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.



 Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. januara 2015. godine.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook