Hasan Užičanin, predsjednik Sindikata 'Aide'

Sastanak radnika u Orašju prije nego krenu prema graničnom prelazu

Hronika27.12.14, 09:58h

Sastanak radnika u Orašju prije nego krenu prema graničnom prelazu
Grupa radnika Fabrike obuće ''Aida'' koji su tokom jučerašnjeg dana pješice stigli u Orašje na putu prema graničnom prijelazu BiH sa Hrvatskom napominje kako će održati sastanak kako bi donijeli odluku o narednim koracima, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

 

 

Jedan od radnika i predsjednik Sindikata "Aide" Hasan Užičanin za AA je istakao da će održati sastanak prije nego krenu prema graničnom prelazu.

 

"Krenuo sam na sastanak sa grupom radnika. Dobili smo informaciju da će doći i predstavnici sindikata iz Osijeka s kojima ćemo, također, razgovarati. Još uvijek ne znam o čemu ćemo konkretno razgovarati", rekao je predsjednik Sindikata "Aide" koji je s prvom grupom radnika stigao u Orašje jučer dok je druga grupa stigla nešto kasnije.

 

On je jučer istakao kako bi radnici danas trebali da krenu prema granici sa Hrvatskom. Dodao je da su odbili prijedlog vlade Tuzlanskog kantona koja je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donijela odluku da radnicima koji pješače prema Orašju, u namjeri da napuste BiH, dodijeli pakete s osnovnim životnim namirnicama, u vrijednosti od 100 KM.

 

Inače, radnici su jučer krenuli iz Ormanice kod Srebrenika, a nekoliko sati kasnije za njima je krenula grupa od skoro 200 radnika Fabrike obuće "Aida", Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh.

 

Svi oni su tokom proteklih sedmica protestovali na ulicama Tuzle, apelujući na probleme radnika koji se odnose na zaposlenje, uvezivanje radnog staža te teškog socijalnog stanja. Pored toga, protestujući ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona radnici su tražili isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400 konvertibilnih maraka.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook