Sretno pranje ruku

Budite oprezni: Istina o bakterijama na sapunima

Lifestyle26.12.14, 21:30h

Budite oprezni: Istina o bakterijama na sapunima
Posebno bi trebali biti oprezni i držati se tekućeg sapuna, oni s kompromitiranim imunitetnim sistemom

Naučnica Elaine L. Larson, istraživačica i profesorica epidemiologije na Univerzitetu Kolumbija rekla je kako na krutim sapunima itekako postoje bakterije. Evo kako se s njima nositi.

 

Bakterije mogu i najvjerovatnije žive na svakom krutom sapunu, ali nije vjerovatno da ćete se zbog njih razboljeti ili dobiti infekciju na koži, piše Huffington Post.

 

Posebno bi trebali biti oprezni i držati se tekućeg sapuna, oni s kompromitiranim imunitetnim sistemom. Ako ste zdravi, vaše tijelo neće imati problem odbraniti se od bakterija sa sapuna.

 

Bakterije sasvim 'sretno' žive na krutom sapunu, ali nekoliko jednostavnih stvari koje vjerovatno radite rezultirat će time da bakterije nemaju nikakve posljedice za vas:

 

- Prije nego počnete koristiti sapun, isperite ga vodom.

- Kada operete ruke, spremite sapun na suhu podlogu kako bi se osušio između korištenja. Na taj način nema vlage na kojoj se razvijaju bakterije.

- Ukoliko dijelite kruti sapun s ukućanima, ne morate se brinuti jer vjerovatno ionako imate iste mikroorganzme.

- Javni WC-i nemaju krutih sapuna, ali ukoliko se nađete u situaciji da morate koristiti sapun kojeg su koristile nepoznate osobe, prvo ga isperite vodom i dobro operite ruke, sapunajte ih do 30 sekundi. Ako perete ruke dovoljno dugo, bakterije koje su se nalazile na sapunu vjerojatno će biti isprane.

 

Sretno pranje ruku s krutim sapunima!

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook