Društvena mreža u problemu

Stižu pare: Ako Facebook izgubi suđenje, svi ćemo dobiti po 10.000 dolara

Tehno26.12.14, 18:57h

Stižu pare: Ako Facebook izgubi suđenje, svi ćemo dobiti po 10.000 dolara
Internet gigant je pokušao da odbaci te optužbe, tvrdeći da su upadi bili zakoniti, jer nisu ispadali iz standardnog okvira poslovanja Facebooka. Sutkinja okružnog suda u Kaliforniji, u srijedu je donijela odluku da tužba protiv Facebooka može ići na sud

Društvena mreža Facebook u potencijalnim je u problemima, jer joj prijeti ozbiljna tužba za povredu privatnosti korisnika.

 

Ukoliko izgubi spor, kompanija će morati da plati po 10.000 dolara za svako kršenje privatnosti korisnika, za godinu dana unazad, a među svima koji imaju profil (a i vi ste među njima).

 

Prema optužnici koja je podnesena još u decembru 2013. godine, Facebook je skenirao sadržaj privatnih poruka korisnika za potrebe oglašavanje. Time je prekršio akt o privatnosti u elektronskim komunikacijama i zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije.

 

Ukoliko bi neki korisnik tokom dopisivanja sa prijateljima razmijenio linkove ka drugim stranicama, Facebook bi pratio te linkove da bi tražio informacije o korisniku, kako bi napravio njegov profil online aktivnosti, stoji u optužnici. Isto tako, ova društvena mreža bi link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na “like” opciju te stranice, koja je integrisana u ionako već većinu web stranica na internetu.

 

Internet gigant je pokušao da odbaci te optužbe, tvrdeći da su upadi bili zakoniti, jer nisu ispadali iz standardnog okvira poslovanja Facebooka. Sutkinja okružnog suda u Kaliforniji, u srijedu je donijela odluku da tužba protiv Facebooka može ići na sud, prenosi Kurir.

 

(Kurir-info.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook