Po snijegu i zimi nastavili prema hrvatskoj granici

Vlada TK opet razočarala: Radnici mogu dobiti samo prehrambene pakete od 100 KM

Front26.12.14, 18:03h

Vlada TK opet razočarala: Radnici mogu dobiti samo prehrambene pakete od 100 KM
Iako je ranije bilo najavljeno, radnici koji pješače prema Orašju u namjeri da napuste BiH, bar za sada, neće moći dobiti i jednokratnu pomoć u iznosu od 300 KM


Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici donijela je odluku, po kojoj će se obespravljenim radnicima, koji pješače prema Orašju u namjeri da napuste BiH, moći dodijeliti paketi sa osnovnim životnim namirnicama, u vrijednosti od 100 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Iako je ranije bilo najavljeno, radnici, bar za sada, neće moći dobiti i jednokratnu pomoć u iznosu od 300 maraka.

 

"Jutros smo sa Crvenim križem imali rješenje, da će oni putem svojih institucija izvršiti isplatu po 300 KM. Nažalost, danas su nas iz Crvenog križa izvijestili da nisu dobili saglasnost svojih organa Upravnog odbora. Mi smo ponovo u problemu da nađemo način kako na legitiman i zakonit način isplatiti ljudima po 300 KM“ kazao je Bahrija Umihanić, premijer Tuzlanskog kantona u ostavci.

 

Dodao je da će se nakon vanredne sjednice Vlade sastati sa predsjednikom Skupštine Tuzlanskog kantona, kako bi se pokušalo naći rješenje za radnike.

 

Podsjetimo, Skupština Tuzlanskog kantona je na jučerašnjoj hitnoj sjednici usvojila rebalans budžeta za 2014. godinu, čime se otvorio put za izdvajanje potrebne pomoći radnicima.

 

Blizu 200 radnika Konjuha, Dite, Aide i Livnice pješači prema Orašju kako bi napustilo Bosnu i Hercegovinu. Na ovakav čin su se odlučili jer, prema njihovom mišljenju, Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona ne rješavaju nagomilane probleme u njihovim preduzećima. Također, jedan od razloga za napuštanje zemlje je i neuplaćivanje jednokratne pomoći u iznosu od 400 KM.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook