Problem bi mogao biti Bosansko-podrinjski kanton

Izetbegović: Pokušat ćemo formirati 'krnji' Dom naroda FBiH

Front26.12.14, 13:13h

Izetbegović: Pokušat ćemo formirati 'krnji' Dom naroda FBiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika Stranke demokratska akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas u Sarajevu da političke stranke rade na procesu formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, te je napomenuo da bi problem mogao biti Bosanko-podrinjski kanton.

 



Ukoliko se to dogodi, smatra Izetbegović, Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine neće moći biti formiran jer je takav način formiranja Doma naroda 2011. godine poništen.



Najavio je da će razgovori biti obavljeni s predstavnicima Centralne izborne komisije (CIK) BiH o tome da li postoji zakonska mogućnost da se formira "krnji" Dom naroda FBiH.

 


- Ako je to zakonom dopušteno bez BPK-a onda bismo već u ponedjeljak mogli krenuti s formiranjem Doma naroda FBiH iz kojeg bi bili izbrani delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali i biran predsjednik i dva dopredsjednika Federacije BiH - stava je Izetbegović.



U tom slučaju do kraja godine, dodaje Izetbegović, mogli bi biti predloženi mandatari i zaokružen važan segment formiranja vlasti u BiH nakon oktobarskih općih izbora.



Na novinarsko pitanje o raspodjeli funkcija u Vladi Federacije BiH i nezadovoljstvu nekih političkih partija takvom raspodjelom, Izetbegović kaže da će se razgovorima i kroz pregovore te putem kompromisa doći do rješenja, napominjući da su početne pozicije uvijek pregovaračke.



- Nadam se da ćemo tokom januara doći do dogovora koji će zadovoljiti sve stri stranke - kazao je Izetbegović, dodajući da je jučer s predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem razgovarao o formiranju vlasti u kantonalnim skupštinama, o principima i kriterijima za imenovanje budućih ministara i direktora te su se dogovorili o moratoriju za zapošljavanje.


Izrazio je očekivanje da će se i predstavnici Hrvatske demokratske stranke HDZBiH složiti s tim principima ovih dokumenata kao bi ih i potpisali iza Nove godine.



Najavio je da bi na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 5. januara, trebalo biti govora i o imenovanju mandatara za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.



Osvrnuo se i na novu evropsku inicijativu prema BiH, kazavši da je Predsjedništvo izradilo inicijalni dokument o formuliranju neopozive pisane opredijeljenosti bh. političkih lidera za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji što je zahtjev Vijeća za vanjske poslove EU.



- Sada radimo na tome da dobijemo saglasnost predsjednika parlamentarnih stranaka u BiH o tom dokumentu te bi i taj posao trebali završiti do 5. januara - kaže Izetbegović.



Govoreći o sadržaju tog dokumenta, Izetbegović kaže da će on slijediti prijedloge Evropske unije što je zapravo neopoziva odluka svih relevantnih faktora u BiH da se napravi veliki iskorak ka evropskim integracija i da se potvrdi suverenitet zemlje.



Smatra da će saglasnost oko tog dokumenta biti postignuta jer se ne radi o zahtjevnoj odluci. Ona se temelji na onome što je rečeno u Dejtonskom sporazumu te zbog toga ne bi trebalo biti problema.



Na pitanje da li će biti problema oko ispunjavanja principa koji će u dokumentu biti precizirani, Izetbegović kaže da će tu sigurno biti problema, ali smatra da neće biti iracionalnih spremnosti da se stvari zakoče kao što je to bilo prethodnih osam godina jer svi odgovorni političari i lideri osjećaju da je krajnje vrijeme da se prestane s takvim odnosnom.

(FENA/dg)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook