Ukoliko ne budu imali ispravne dokumente

Radnici iz Tuzle na granici mogu dobiti prekršajne prijave

Hronika25.12.14, 19:02h

Radnici iz Tuzle na granici mogu dobiti prekršajne prijave
Radnici koji su u srijedu ujutro krenuli pješice iz Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji mogli bi naići na nove probleme, na graničnom prelazu Orašje, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

 

 

 

Skoro 200 radnika četiri tuzlanske kompanije: Livnica čelika, Fabrika deterdženata Dita, Fabrike namještaja Konjuh i tvornica obuće Aida, odlučilo je napustiti BiH, jer mjesecima nisu primili plaće. Nadaju se da će dobiti azil u nekoj od evropskih zemalja.

 

Iz Granične policije BiH potvrđeno je za bh. novinsku ageniju Patria da radnici koji prilikom dolaska na granični prijelaz između BiH i Hrvatske ne budu imali važeće putne isprave, dobit će prekršajne prijave.

 

- Radnicima koji budu imali važeće pasoše, nećemo praviti nikakve probleme, i nećemo im osporavati ljudska prava o kretanju. Oni će moći napustiti BiH. A, oni radnici koji ne budu imali važeće pasoše, tretirat ćemo ih kao građane koji su pokušali ilegalno preći granicu i takvi će zaprimiti prekršajne prijave – potvrđeno je za Patriu sa graničnog prijelaza Orašje.

 

No, granični prijelaz iz BiH u Hrvatsku nije jedina prepreka na koji obespravljeni radnici mogu naići. Čak i ukoliko bez problema napuste BiH, svega nekoliko metara nakon bh. granice, čeka ih Granična policija Hrvatske, koja se još nije očitovala da li će pustiti 200 tuzlanskih radnika u svoju zemlju, piše Patria.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook