Po želji umjetnikove porodice

Galerija 'Mersad Berber' mijenja naziv u 'Nova galerija'

Kultura25.12.14, 16:28h

Galerija 'Mersad Berber' mijenja naziv u 'Nova galerija'
Galerija smještena u hotelu Holiday u Sarajevu uskoro će zvanično biti preimenovana i nosit će naziv Nova galerija.



Direktor te galerije Jasmin Kulenović kazao je na pres-konferenciji da je ta galerije otvorena prije sedam dana, a u znak poštovanja, prvobitno je nazvana po umjetniku Mersadu Berberu.



Međutim, kako je istaknuto, obitelj Mersada Berbera nije suglasna s tim, uz obrazloženje da je želja pokojnog umjetnika bila da se nijedna galerija ne naziva njegovim imenom.



Precizirano je da je ta galerija registrirana kao "Gradska galerija Mersad Berber". Kažu da po zakonu nije bilo nikakvih prepreke niti su za to bili obavezni konsultirati obitelj umjetnika (ime nije zaštićeno), ali da su to ipak uradili iz „poštovanja prema njemu“. Iz istih razloga će što prije, precizirano je, naziv biti i promijenjen.



- Izvinjavamo se obitelji Mersada Barbera, prvobitna ideja bila je da galerija nosi ime po njemu. On je u ovoj galeriji godinama izlagao svoje radove i mislili smo mu ukazati čast time što galeriju nazovemo po njemu. Međutim, njegova obitelj nije suglasna s tim. Tu informaciju dobili smo od njih neposredno prije otvaranja objekta i nismo imali vremena promijeniti naziv objekta, a iz poštovanja prema njegovom liku i djelu ime galerije ćemo promijeniti što prije. Galerija neće nositi ime po njemu, bit će nazvana "Nova galerija" - kazao je Kulenović.



U Galeriji su trenutno izloženi radovi osam bh. umjetnike, a za period koji slijedi najavljeno je izlaganje radova i drugih umjetnika. Namjera te galerije je, kako kaže Kulenović, doprinijeti prezentaciji mladih umjetnika, a radi osiguranja egzistencije primorani su da bude komercijalnog karaktera.



Galerija je otvorena na mjestu gdje je ranije bila porodična galerija Mersada Berbera.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook