Ne odustaju od svojih zahtjeva

Radnici tuzlanskih firmi prenoćit će na Ormanici, sutra nastavljaju prema Orašju

Hronika25.12.14, 15:49h

Radnici tuzlanskih firmi prenoćit će na Ormanici, sutra nastavljaju prema Orašju
Blizu 200 radnika Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh, koji su proteklih mjeseci protestovali ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona tražeći isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400 konvertibilnih maraka, zaustavili su se na Ormanici, udaljenoj oko 30 kilometara od Orašja gdje će provesti noć, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

 

Umorni i iscrpljeni sutra će nastaviti put prema graničnom prijelazu u Orašju. 

 

Kako je za Anadolu Agency (AA) kazao jedan od učesnika kolone Hasan Užičanin, radnici su smješteni na Ormanici, u jednom restoranu.

 

"Zahvaljujući načelniku općine Gradačac imamo hranu i tu ćemo da prenoćimo večeras. Imamo sve što nam treba kao što smo juče imali i u Srebreniku. Ljudi su umorni, ali ne gubimo volju. Malo je teže sa ženama, nekim je pozlilo, sanitet stalno intervenira. Kod muškaraca su problem žuljevi na nogama, ali mi možemo izdržati", kazao je Užičanin.

 

Prema njegovim riječima, ako im se ne ispuni prvi zahtjev, za jednokratnu pomoć, ujutro nastavljaju prema Orašju.

 

Užičanin je pojasnio da su radnici spremni da se vrate ukoliko se usvoji ovaj zahtjev, ali da nastavljaju pregovore za preostala tri zahtjeva.

 

"Nećemo odustati od svojih zahtjeva. Pogotovo radnici Aide jer je Vlada Tuzlanskog kantona većinski vlasnik ove firme", ispričao je Užičanin za AA.

 

Jedan od zahtjeva radnika je zaposlenje, da rade i žive od svog rada. Užičanin je dodao da je drugi zahtjev materijalno zbrinjavanje za sve uposlene radnike Aide do zaposlenja, a treći je povezivanje 18 godina neuvezanog radnog staža.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook