Stručnjaci s prestižnog Cambridgea

Naučna studija otkrila: Evo koja je veza između politike MMF-a i brzog širenja ebole

Hronika22.12.14, 21:51h

Naučna studija otkrila: Evo koja je veza između politike MMF-a i brzog širenja ebole
U naučna studija eksperata sa Cambridgea tvrdi da je slab zdravstveni sistem u Liberiji, Sierra Leoneu i Gvineji bio osnovni uzročnik brzog širenja ebole, a da je MMF svojom politikom prema tim zemljama u posljednje dvije decenije sprječavao razvoj upravo tog sektora


 Naučnici s britanskog Cambridgea i još nekoliko tamošnjih uglednih univerziteta objavili su studiju u kojoj tvrde da je brzo širenje smrtonosnog virusa ebole u direktnoj vezi s rigidnom ekonomskom politikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u zemljama Zapadne Afrike, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Naučna studija je objavljena u magazinu "The Lancet", a u njoj se navodi da je slab zdravstveni sistem u Liberiji, Sierra Leoneu i Gvineji bio osnovni uzročnik brzog širenja ebole, a da je MMF svojom politikom prema tim zemljama u posljednje dvije decenije sprječavao razvoj tog sektora.

 

Naime, naučnici tvrde da su zdravstveni sistemi u navedenim zemljama oslabljeni MMF-ovim nalozima o obaveznom smanjivanju javne potrošnje i decentralizaciji zdravstvenih sistema. Dalje se navodi da je to dovelo do neadekvatnog plaćanja i edukacije medicinskog osoblja, a decentralizacija je izazvala brojne kočnice za koordinirano djelovanje s ciljem borbe protiv širenja virusa ebole.

 

Sociolog s Cambridgea Alexander Kentikelenis ističe kako je neupitno to da je urušeni zdravstveni sistem stvorio pogodno tlo za brzo širenje ebole i da se ne smije zanemariti odgovornost svih koji su doveli do toga.

 

Iz MMF-a su negirali navode studije te tvrde da njihova politika nikako nije nešto što bi se moglo tumačiti kao faktor koji je doveo do tragičnih poljedica epidemije ebole u Zapadnoj Africi.

 

MMF je u septembru Liberiji, Gvineji i Sierra Leoneu donirao ukupno 130 miliona dolara pomoći. Sredstva su upotrijebljena za rješavanje budžetskih deficita u tim zemljama.

 

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u proteklih nekoliko mjeseci od virusa ebole je na zapadu Afrike umrlo više od 7.300 osoba.

 

(AA/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook