Novi detalji koje je otkrio Kemal Čaušević

Nikola Špirić debelo umiješan u 'šećernu aferu', država oštećena za 60 miliona KM!

Front22.12.14, 12:27h

Nikola Špirić debelo umiješan u 'šećernu aferu', država oštećena za 60 miliona KM!
Nikola Špirić, aktuelni državni ministar finansija i trezora BiH i državni zastupnik SNSD-a, debelo je upetljan u jednu od najvećih „šećernih afera“ u BiH, koja je državnu kasu oštetila za više do 60 miliona KM, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

 

 

Prema izjavama Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je kao svjedok pokajnik u Tužilaštvu BiH ove godine otkrio kako se na osnovu malverzacija i utaja poreza bogatio najviši politički vrh Bosne i Hercegovine, Špirić je kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH omogućio kompaniji Studen-Agran oslobađanje od carine na uvoz šećera u BiH, čime je samo u jednoj godini budžet BiH oštetio za oko 10 miliona KM!

 

Bivši direktor UIO BiH uhapšen je u junu ove godine, kao i veliki broj carinskih službenika. U najvećoj poslijeratnoj istrazi Tužilaštva BiH Čaušević i drugi osumnjičeni su za organizirani kriminal, carinske i porezne utaje, pranje novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu.

 

Ubrzo nakon hapšenja Čauševića, pokazalo se da je on samo vrh ledenog brijega, i da je u organizirani kriminal u BiH direktno umiješan najviši politički vrh BiH. Među imenima koje je Čaušević spomenuo pred istražiteljima je i ime državnog ministra finansija Nikole Špirića, za kojeg Čaušević tvrdi da je, prema njegovim saznanjima, uvučen u nekoliko krupnih afera, kojim je budžet BiH oštećen za više miliona KM.

 

- Obratio mi se Ilija Studen (suvlasnik kompanije „Studen-Agran“, „Bimala“ ali i nekoliko drugih kompanija op.a.)... Njegova želja bila je da nerafinirani šećer bude... oslobođen od carina. Objasnio sam mu da je to u nadležnosti Vijeća ministara BiH (na čelu Vijeća ministra BiH tada je bio Nikola Špirić op.a.) – priznao je Čaušević istražiteljima.

 

- Ubrzo je zaista (Ilija Studen) dobio mogućnost da uvozi sirovinu bez carine u količini od 50 miliona kg, što dovodi do štete od 10 miliona KM za BiH na godišnjem nivou ili 60 miliona za šest godina.

 

Ovaj slučaj doveo je do monopolističkog položaja kompanije „Studen-Agran“ u odnosu na druge kompanije u BiH, što je kompaniji „Studen-Agran“ donijelo višemilionsku korist, piše Patria.

 

Čaušević je istražiteljima kazao kako se, prema njegovim saznanjima, Studen dobro odužio Špiriću za uslugu koju mu je učinio, i to navodno putem Špirićeve kćerke koja živi ili je živjela u Beču u tom periodu.

 

 

Iz Tužilaštva BiH potvrdili su za agenciju Patria da je slučaj u predmetu Čaušević u fazi istrage. Asim Crnalić, advokat Kemala Čauševića, u izjavi za agenciju Patria također je rekao da će se više detalja u vezi sa ovim slučajem znati nakon novogodišnjih praznika, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook