Foto/ Iz ciklusa filmova Ingmara Bergmana-Cinema TV večeras u 20:40

'Iz života marioneta': Šta se desi kad muškarac dominantnu majku zamijeni dominantnom suprugom?

Mediji22.12.14, 11:14h

'Iz života marioneta': Šta se desi kad muškarac dominantnu majku zamijeni dominantnom suprugom?
Priča o životu nesretnog i frustriranog srednjovječnog muškarca koji ubija prostitutku

 

 

Ovaj je film Ingmar Bergman režirao i producirao za njemačku televiziju. Crno-bijela tehnika sredstvo je kojim je Bergman postigao gotovo dokumentarni karakter filma: hladno seciranje i analiziranje promašenog braka, policijske istrage, izopačene psihe glavnog junaka.

 


Film počinje prizorima ubistva prostitutke u javnoj kući. Nakon tih nekoliko uvodnih prizora film se nastavlja u crno-bijeloj tehnici. Peter Egermann (R. Atzorn), porodični čovjek srednjih godina, u sretnome braku bez djece, s dobrom karijerom i kvalitetnim društevnim životom, ubio je prostitutku Katarinu Kraft (R. Russek). Kroz policijska saslušanja, izjave njegovih prijatelja, psihijatra i prisjećanja članova porodice polako se slaže Peterov život. Ispostavi se da brak uopće nije sretan i Peter ne može svoje frustracije riješiti na neki normalan način, šo će na kraju uokviriti izvještaj psihijatra i Peterovog prijatelja Jensena (M. Benrath).

 

bfi-00m-vuf

 

 

Peter Egermann je odrastao uz dominantnu majku, a njihov je odnos izgubio na intenzitetu kad se zaljubio u Katarinu (C. Buchhegger). Katarina je isti tip dominantne žene i on je samo dominantnu majku zamijenio dominantnom suprugom. Njih se dvije naravno nikad misu podnosile upravo zbog te konkurentske posesivnosti. Egermannov slučaj i nije izgledao tako opasan jer takvi su ljudi rijetko skloni nasilju. No katastrofu će prouzročiti susret s prostitutkom Katarinom, osobom iz sasvim drugog miljea.

 

 

Psihološka analiza glavnog lika je izvrsna kao i portretiranje Tima, suradnika Egermannove supruge Katarine, jer kroz njegov lik Bergman daje zanimljiv način gledanja na ljubav i sile koje upravljaju našim životima. Zbog restrospektivnosti i lika dominantne majke koji je uzrok raspada porodice, a time i ličnosti, ovaj Bergmanov film pomalo podsjeća na njegovo višestruko nagrađivano ostvarenje "Jesenja sonata".

 

Tražite od vašeg kablovskog i IPTV operatera da vam osigura besplatno gledanje prvog bh. filmskog kanala Cinema TV.
 
Od 1. januara 2015. 100-postotna pokrivenost signalom CTV-ija u BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook