KAD OVO PROČITATE, BIT ĆETE SRETNI ŠTO ŽIVITE U BIH

Zemlja u kojoj je život pakao: Ono što je nama svakodnevnica, njihovim građanima je san!

Hronika21.12.14, 14:08h

Zemlja u kojoj je život pakao: Ono što je nama svakodnevnica, njihovim građanima je san!
Žene ne smiju na javnim mjestima da budu u društvu muškaraca sa kojima nisu u srodstvu, ne postoji ni jedno parče slanine u cijeloj zemlji, muzika je praktično van zakona, bioskopi ne postoje, a ne možete ni da nosite crveno na Dan

Pred vama je deset stvari zbog kojih bi trebalo da budete srećni što ste se rodili u evropskoj državi, kakva god ona bila, i kakav god bio cio naš kontinent. Saudijska Arabija, ili Islamska država, definitivno nisu zemlje u kojima bi bilo kod normalan želio da živi. Šta je no-no u kraljevstvu porodice Saud?

 

1. Prodaja ili nošenje crvenih stvari na Dan zaljubljenih. Ovo je nešto o čemu vjerska policija o kojom smo nedavno pisali vrlo vodi računa. Nekad posljedice mogu da budu ozbiljne, ali dobro ćete proći ako vam samo zatvore radnju. Čak i ako ne slavite ovaj praznik ne želite da vam neko zabrani da ga slavite. Jer, danas Dan zaljubljenih, sutra festival piva.

 

2. Miješanje spolova na javnim mestima. Drugim riječima, ne smijete da budete u društvu žene sa kojom niste u braku ili u srodstvu. Postoje čak i različiti redovi u fast foodovima, za muškarce i za žene.

 

3. Kina. Nećete verovati ali oni postoje samo na imanjima privatnih kompanija i ne može svako da uđe. Ovo je zato da se muškarci i žene ne bi miješali mada je vjerovatniji razlog to što praktično ne postoje današnji filmovi koji su potpuno u skladu sa onim što vjerske vođe ove zemlje misle da je normalno. Mnogo mladih koji žive blizu Bahreina putuju u ovu zemlju samo da mi mogli da odgledaju film.

 

4. Slanina. Mislimo da nema potrebe da objašnjavamo, ali u Saudijsku Arabiju ne može da uđe hrana koja nije halal, odnosno nije u skladu sa islamskih zakonom, niti se može proizvoditi. Ne postoji ni jedna jedina svinja u ovoj zemlji, pošto se vjeruje da je to uvreda za vjeru, imajući u vidu da se dva najsvetija mjesta u ovoj religiji nalaze baš na teritoriji ove države. Mnogo drugih muslimanskih zemalja ima restrikcije u vezi sa svinjetinom, ali nigdje nije u potpunosti zabranjena.

 

5. Muzičke škole ne postoji. Iako postoji muzička industrija, generalno je zabranjena pošto nigdje ne možete da je čujete osim kod kuće. Ovo je zbog toga što je muzika uvredljiva za vjeru, gledajući iz ugla fundamentalista.

 

6. Ženama nije dozvoljeno da se bave sportom. Neko vrijeme su postajale privatne teretane za žene dok vjerska policija nije odlučila da ih zabrani. U školama i na fakultetima ne postoji fiskulturna nastava za pripadnice ljepšeg spola. Zbog ovakvog stava Saudijska Arabija bi mogla biti izbačena iz MOK-a, a kada su pokušali da nađu ženske učesnice Olimpijskih igara uspjeli su da pronađu samo dvije, a jedna od njih je bila rođena, odrasla i trenirana u Sjedinjenim Državama.

 

7. Sve ostale religije su zabranjene. Ako javno poštujete bilo koju drugu religiju bukvalno kršite zakon. Ne postoje vjerski objekti koji nisu islamski.

 

8. Ženama je zabranjeno da rade mnoštvo poslova. Recimo, kao inžinjere može da ih zaposli samo “Saudi Aramko”, njihova najveća naftaška korporacija, pa se žene uglavnom bave radom u obrazovanju i zdravstvu, a tek odnedavno imaju dozvolu da rade u radnjama. Sve ovo naravno ako dobiju dozvolu od vjerske policije, a čak i tada samo ako se potpuno pokriju.

 

9. Žene ne mogu da putuju bez dozvole. Osim ako nisu starije od 45 godina. Ako su mlađe od toga, moraju da imaju posebnu elektronsku autorizaciju od svog muža ili drugog zakonskog staratelja.

 

10. Žene ne mogu da voze motorna vozila. Mogu ako voze kroz pustinju ili na privatnim imanjima. U svakom drugom slučaju porodice moraju da unajme privatne vozače, što dovodi do drugog problema, a to je činjenica da ne smiju da budu u društvu osobe koja im nije porodica. Neki od razloga koji se navode za ovo su ti što bi žene onda bespotrebno napuštale domove čak i ako ne moraju, što bi morale da otkriju lice i što bi češće dolazile u dodir sa drugim muškarcima.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook