NAPAD KOJEM SE SAD NISU NADALE

Obama u očaju preklinje Kinu: Dajte obuzdajte Kima i njegove hakere, mi ne znamo kako

Hronika21.12.14, 12:05h

Obama u očaju preklinje Kinu: Dajte obuzdajte Kima i njegove hakere, mi ne znamo kako
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame prije nekoliko je dana daleko od očiju javnosti zatražila pomoć Kine u obuzdavanju Sjeverne Koreje kada je riječ o njezinoj sposobnosti pokretanja cyber napada

Kako piše New York Times, upravo je to bio prvi korak u poduzimanju 'razmjernog odgovora' koji je Obama nedavno obećao govoreći o hakerskom napadu na Sony, koji su navodno izveli hakeri povezani s režimom u Pjongjangu, a čija je posljedica bila skidanje filma 'The Interview' s repertoara svih Kina.

 

'Želimo nekakav potez koji će blokirati i osujetiti njihovu sposobnost za buduće napade', rekao je jedan neimenovani dužnosnik Bijele kuće pojašnjavajući američki zahtjev upućen Pekingu. Iz Kine nikakve reakcije na molbu Washingtona zasad nema, no vjeruje se da bi pozitivan odgovor te države bio ključan za bilo kakvu akciju protiv Kim Jong-unovih hakera, s obzirom da gotovo sve telekomunikacije iz Sjeverne Koreje idu preko kineskih kompanija.

 

Zahtjev Bijele kuće prema Pekingu je upućen u vrlo osjetljivo vrijeme, u trenutku kada između dviju država vlada velika napetost uslijed optužbi za međusobno hakiranje. Američko je ministarstvo pravosuđa u svibnju ove godine izravno optužilo kinesku vojsku da je angažirala hakere kako bi ukrali osjetljive podatke s računalnih mreža nekolicine američkih kompanija.

 

Dok se odgovor Kine još uvijek iščekuje, u Bijeloj je kući proteklih dana održan čitav niz sastanaka najviših dužnosnika i generala s ciljem izrade strategije uzvraćanja udarca Sjevernoj Koreji, koja je de facto uspjela izvesti prvi veliki destruktivni cyber napad na Ameriku. Opcija hakerskog kontranapada navodno zasad nije u igri, ali dođe li do njega, jedna od meta zasigurno bi mogla biti nuklearna centrala Yongbyon, u kojoj režim Kim Jong-una razvija atomsku bombu.

 

U Obaminoj su administraciji prilično suzdržani kada je riječ o ofenzivnom djelovanju prema Pjongjangu iz straha da bi moglo doći do eskalacije, odnosno da bi Sjeverna Koreja u slučaju hakerskog onesposobljavanja Yongbyona uzvratila hakerskim napadom na brojne druge američke mete, poput elektrodistribucijske mreže ili financijskih institucija.

 

'Jako smo ograničeni jer živimo u velikom stakleniku. Nalazimo se pred velikim izazovom. Trebali bismo osmisliti poteze koji bi odaslali poruku Sjevernoj Koreji, ali koji ne bi bili toliko javni da bi Kima osramotili pa ga nagnali na protunapad', izjavio je za New York Times jedan neimenovani američki dužnosnik uključen u razgovore na vrhu.

 

Nekoliko drugih viših dužnosnika priznalo je da su Kimovi hakeri Ameriku uhvatili na spavanju te da su u Washingtonu prekasno shvatili koliki su razmjeri napada na Sony, koji se na meti našao zbog plana da u kino distribuciju pusti film 'The Interview', komediju o CIA-inom planu atentata na Kim Jong-una.

 

Vjeruje se da su napadi na Sony krenuli iz Sjeverne Koreje, a išli su preko Kine do Singapura, Tajlanda i Bolivije, u kojima su bili locirani serveri iskorišteni za napade.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook