FOTO/ DONOSIMO VAM DIO ODLIČNE ATMOSFERE S KONCERTA

Dubioza kolektiv i S.A.R.S. 'zapalili' prepunu zeničku Arenu u jedinstvenom muzičkom događaju

Zabava21.12.14, 10:19h

Dva popularna benda s Balkana, bosanskohercegovčki "Dubioza kolektiv" i srbijanski S.A.R.S., napravili su sinoć spektakularan koncert, jedinstven na ovim prostorima, oduševivši više od 6.000 posjetilaca zeničke Gradske arene koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta

 

Jedinstveni Red Bull Soundclashu muzički duel ova dva benda pozicionirao je bendove na dvije strane dvorane na dva stagea, a dijelila ih je publika te su naizmjenično svirali obrade hitova, svoje pjesme i pjesme benda na suprotnoj strani i tako pokazali svoje umjeće, kreativnost i sposobnost improvizacije

 

Domaćini ovog muzičkog koncepta bili su i Frenkie DJ Soul, koji su zagrijali publiku pred duele. Duel je počela grupa S.A.R.S. pjesmom "Mir i ljubav", a Dubioza kolektiv s "Volio BiH".

 

Uslijedile su obrade pjesama "Naša mala zemlja", koju u originalu izvode Brkovi, te "Zenica Bluesa" Zabranjenog pušenja. U sljedećoj rundi, nazvanoj "Take over"(preuzimanje) srbijanski bend je počeo svirati "Buđav lebac", a Dubioza kolektiv je nastavila svirati tu pjesmu u svojoj obradi. Potom su zamijenili uloge kada je Dubioza kolektiv odsvirala pjesmu "Kažu" koju je nastavilo svirati S.A.R.S.

 

Uslijedila je clash runda (obrada) u kojoj je S.A.R.S. odsvirao "Perspektivu", a Dubioza kolektiv "Valter". U završnoj rundi "wild card" (joker) oba benda izvela po jednu pjesmu s gostima.

 

S.A.R.S.-i su ugostili Zeničanina Aleksandra Markovića iz benda "Bolesna štenad", dok je Dubioza kolektiv na sceni pozdravila zeničku grupu "Bel canto" čiji su članovi na binu izašli s gas-maskama.

 

Članovi Dubioze kolektiv prisjetili su se da su na mjestu na kojem je izgrađena zenička arena pjevali na tadašnjoj nedovršenoj građevini kada je dio benda činio grupu "Gluho doba" te su odpjevali nekoliko prvih stihova njihove pjesme "Emina".

 

Nakon završenog Soundclasha, oba benda nastavili su naizmjenično pjevati po nekoliko svojih najvećih hitova S.A.R.S. je, između ostalih, odsvirao "Mir i ljubav", "Lutko", "Debeli 'lad", "Može i drugačije" i "Rakija", dok je Dubioza kolektiv odsvirala "Brijune", "Balkan Funk", "Krivo je more", "Recesija" i "Tranzicija".

 

Prvi Red Bull Soundclash je održan 2006. godine u Holandiji i od tada se proširio na pet kontinenata i 17 zemalja, a sad prvi put dolazi u region. Korijene vuče iz reggae sound systema Jamajke i jazz klubova New Orleansa.

 

 

(FENA/dh/Foto:Adis Alić)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook