KADROVSKO REŠETO NA SJEDNICI GLAVNOG ODBORA SDP-A

Oni će voditi SDP u narednih 9 mjeseci!

Front20.12.14, 18:35h

Oni će voditi SDP u narednih 9 mjeseci!
Predsjedništvo partije izabrano u drugom krugu. Neposredno prije glasanja od kandature odustali su Bakir Hadžiomerović i Mirza Kušljugić, dok je Damir Hadžić prvi, u ime konsolidacije partije, odustao od izbora u bilo koji organ partije.

 

Večeras su na sjednici GO izabrani potpredsjednici SDP-a. Oni su: Jasmin Imamović, Slaviša Sućur, Lana Prljić, Helez Zukan i Zekerijah Osmić.


Među članovima GO vlada velika i neizvjesna borba oko budućih članova Predsjedništa partije. Kako saznaje DEPO Portal, na listi na članstvo u Predsjeništvu partije bilo je 35 kandidata. Predsjednik Nikšić je predložio da se bira među 23 člana, dok sa na samoj sjednici pojavilo još 12 samostalnih kanidatura.


Neposredno prije glasanja, od kanidature su odustali Bakir Hadžiomerović i Mirza Kušljugić.


Međutim, na glasanju kojem se potom pristupilo samo je Svetozar Pudarić dobio potrebnu podršku, te se za izbor ostalih članova mora organizirati drugi krug glasanja.
Inače, bira se ukupno 13 članova Predsjedništva, zajedno sa još 5 izabranih potpredsjednika partije.

 

Nakon toga se pristupilo drugom krugu glasanja i izabrani su: Mira Grgić, Enver Bijedić, Damir Mašić, Mahmut Alagić, Munib Husejnagić, Saša Magazinović, Zoran Mikulić, Enes Suljkanović, Dajana Bakić, Željka Bošnjak, Mirko Pejanović i Albin Muslić.

 

Inače, u posljednje vrijeme mnogo pominjani Damir Hadžić je kao član GO na današnojoj sjednici zatražio da ne bude biran na jednu funkciju u stranci, čime je demanitirao glasine o tome kako predhodih dana borio za mjesto generalnog sekretara partije. Na ovaj čin se odlučio zbog, kako je izjavio na sjednici GO, zbog potrebe konsolidacije SDP-a.


Nešto ranije, Predsjednik Općinske organizacije Socijaldemokratske partije BiH Prnjavor Goran Ljubojević izabran je  za predsjednika Glavnog odbora SDPBiH na konstitutirajućoj sjednici ovog stranačkog organa u Sarajevu.
 
Za potpredsjednike Glavnog odbora SDP-a izabrani su Rifat Delić, Segmedina Srna i Ivan Boban.
 
Potpredsjednik SDP-a BiH Jasmin Imamović je kazao novinarima da je prvi i najvažniji korak demokratizacija SDP-a BiH.

"Sada smo jedina partija u BiH u kojoj je Statutom propisano da svi članovi SDP-a BiH biraju predsjednika SDP-a grada, odnosno općine, kantona, odnosno regije i predsjednika SDP-a BiH. Nama predstoji dalje realizacija demokratskog zadatka dobivenog od Kongresa, jer delegati kongresa su jedini delegati u BiH koji su ovlast da oni biraju predsjednika prenijeli na narod, odnosno na ukupno članstvo", kazao je Imamović.

 
Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (GO SDPBiH) je na današnjoj sjednici izabrao Irfana Čengića za generalnog sekretara stranke.

 

Na sjednici Glavnog odbora je također potvrđena odluka o ujedinjenju sa Unijom socijaldemokrata, pa će tako članovi ove stranke u Predsjedništvu SDP BiH imati tri člana, 12 članova Glavnog odbora i jednog člana u Nadzornom odboru SDP BiH.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook