SRAMOTNA NAMJERA LOKALNIH VLASTI

Derventa: Srbin otkrio komšijama Bošnjacima da će kanalizacija proći kroz mezarje

Hronika20.12.14, 14:27h

Derventa: Srbin otkrio komšijama Bošnjacima da će kanalizacija proći kroz mezarje
Lokalne vlasti u općini Derventa u Republici Srpskoj planiraju provesti kanalizacinu mrežu kroz bošnjačko mezarje, što je izazvalo nezadovoljstvo kod bošnjačkih povratnika u ovo mjesto, piše bh. novinska agencija Patria

Dio kanalizacione mreže u Derventi došao je do samog mezarja, poznato kao Pijetlović sokak, no oko 1.000 bošnjačkih povratnika ostali su zgroženi kada im je jedan od komšija srpske nacionalnosti kazao da lokalne vlasti planiraju kanalizacionu mrežu dalje nastaviti kroz mezarje.

 

Iako iz Općine negiraju ovaj plan, tvrde da je mezarje samo jedna od mogućih opcija te da se ne radi o kanalizacionoj mreži već o kanalu za prikupljanje otpadnih voda, Bošnjaci su zabrinuti i razočarani zbog toga što se njihovo mezarje uopće dovodi u kontekst moguće trase buduće kanalizacije, pa čak ako je riječ i o kanalu za prikupljanje otpadnih voda.

 

Prije posljednje srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu u Derventi je živjelo oko 7.000 Bošnjaka, i to uglavnom u gradu. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine do danas, u Derventu se vratilo tek oko 1.000 Bošnjaka, koji žive tu tokom čitave godine, sa vrlo malim pravima u društvu, piše Patria.

 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook