ČITAJTE NOVI 'SUBOTNJI INTERVJU' NA DEPO PORTALU

Vladimir Pištalo: Istine, laži i tajne o velikom naučniku - kako je zaista živio Nikola Tesla?

Nedjeljni magazin19.12.14, 18:49h

Vladimir Pištalo: Istine, laži i tajne o velikom naučniku - kako je zaista živio Nikola Tesla?
Vladimir Pištalo, književnik i profesor američke i svjetske istorije na univerzitetu u Vusteru, Masačusets, i autor nagrađivanog romana "Tesla, portret među maskama" novi je sagovornik u 'Subotnjem intervjuu' DEPO Portala


Ovaj zanimljivi pisac, inače rođeni Sarajlija, za naše čitaoce otkriva nepoznate pojedinosti o najvećem naučniku sa ovih prostora, kao i probleme sa kojima se borio tokom pisanja o Nikoli Tesli.


Kaže da mu je najvažnije bilo odmaći se od superlativa i veličanja naučnikovog lika i djela, i ne zapasti u stanje sveopšteg idealiziranja, čemu su svi ovdašnji narodi vrlo skloni.


- O Tesli narod priča na način na koji se pričalo o svecima, vjerujući u njegova svojevremena paralelna pojavljivanja prema kojima je svaku noć dolazio u Liku, iako je živio u Americi, navodi Pištalo i priznaje da je vlastiti strah od teme kakva je Tesla savladao svakodnevno živeći sa njom, pa je tako i roman "Tesla, portret među maskama" nastajao punih osam godina.


Da li se veliki naučnik zaista odricao tjelesnih užitaka?


Kako je pobijedio svoj seksualni nagon i čime je nadoknađivao tjelesna zadovoljstva?

nikola tesla_čarobnjak flash
Kako je Tesla pobijedio svoj seksualni nagon i čime je nadoknađivao tjelesna zadovoljstva?


- Decenije je proveo u ushićenju zbog svojih otkrića, naprosto jer je imao priliku da prvi vidi ono što će tek kasnije moći ostatak svijeta, pojašnjava Pištalo.


Spavao je svega dva i po sata, samo subotom iznimno četiri sata, želeći da što prije, nakon kratkog sna, nastavi s radom.


Odlazak u nauku spasio ga je smrti, koja mu je prijetila zbog bolesti koju je, između ostalog, izazvala izvjesnost odlaska na bogosloviju, što je bila želja njegovog oca - sveštenika.


Pouzdao se u sebe, u svoj biološki sat i samoliječenje, te iako je bio često bolešljiv, stalno je uticao na regeneraciju svog organizma.


Kako je zaista živio Tesla i doživio pune 84 godine, čitajte u novom intervjuu na DEPO Portalu, u subotu, 20. decembra.  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


            


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook