'Sarajevska urnebesna noć' na Trgu djece Sarajeva

Novu 2015. godinu dočekajte uz Laku, Hanku Paldum, Mirzu Šoljanina...

Zabava19.12.14, 16:46h

Novu 2015. godinu dočekajte uz Laku, Hanku Paldum, Mirzu Šoljanina...
- Grad Sarajevo će 14. put zaredom organizirati Javni doček Nove godine na otvorenom, zajedno sa svojim partnerima: općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Kantonom Sarajevo i Turističkom zajednicom KS. Naravno, u realizaciji ovoga projekta podršku imamo i od MUP-a KS, medijskih pokrovitelja i sponzora. Novu 2015., pod sloganom Sarajevska urnebesna noć dočekat ćemo na Trgu djece Sarajeva, na platou ispred BBI centra - istaknuo je gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić na danas održanoj press konferenciji.



- Istina, bilo je dilema da li će dočeka biti, s obzirom na to da se Grad Sarajevo našao u teškoj finansijskoj situaciji. „Medjutim, siguran sam da i ovoj situaciji imamo kao i uvijek podršku naših građana, a koje nismo niti mogli niti željeli iznevjeriti“, naglasio je Komšić.



Predstojeći doček Nove, 2015. godine u Sarajevu, obilovat će brojnim bh. izvođačima. Prema riječima Felkisa Mušovića, direktora marketinga Radija 8, koji producira i emituje program Javnog dočeka Nove godine, program se sastoji iz tri dijela.



Prvi dio počinje već od 12 i trajat će do 16 sati, kada će Djeda Mraz sa Radija 8 dijeliti slatkiše uz performanse iznenađenja u svakom dijelu grada: od Baščaršije, preko Ferhadije do Novog Grada. Najpoznatiji sarajevski ulični plesač Suvad Veletanlić također će zabavljati sve one koji će posjetiti našu prijestolnicu. U općini Stari Grad na Trgu oslobođenja - Alije Izetbegovića ovaj dječiji program će se održati od 12 do 13 sati, u Centru na Trgu djece Sarajeva - plato BBI centra od 13 do 14 sati, u općini Novo Sarajevo na Trgu heroja od 14 do 15 sati i u Novom Gradu od 15 do 16 sati na Dobrinji (kod fontane).



U 18 sati počinje drugi dio programa za tinejdžere na Trgu djece Sarajeva, na platou ispred BBI centra. Sarajevski hor za djecu i mlade „Princess krofne“ te niža baletna muzička škola „Mladen Pozajić“ uz Lejlu Čaušević, Naidu Ćatić, Harisa Ćatu, Tarika Mulaomerovića i Ajšu Kapetanović napravit će odličnu uvertiru pred centralni dio programa koji počinje u 20:30 sati.



Ansambl „Kabaret“ Alme Ferović zagrijat će atmosferu nakon čega nastupaju Pochko & New Primitives, band koji je posvećen kultnom pokretu nastalom u Sarajevu 80-tih godina.
Mirza Šoljanin i band upotpunit će novogodišnju noć svojim interpretacijama, pop-rock pjesama i sevdalinki. U urnebesnoj novogodišnjoj noći ispred BBI Centra zapjevat će i kraljica sevdaha, Hanka Paldum, a uz sevdah sve prisutne uveselit će i svojim dobro poznatim hitovima.


U Novu godinu Sarajlije će uvesti Laka i njegova sestra Mirela, tandem koji uspješno uveseljava i zabavlja cijeli region. "Imamo novu pjesmu, svirat ćemo i stare pjesme. Nadam se da ćemo pljeskati da se zagriju dlanovi", kazao je Laka koji je prisustvovao današnjoj press konferenciji.


Tačno u ponoć bit će upriličen vatromet sa zgrade Feroelektra i na Mojmilu, nakon kojeg će gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputiti novogodišnju čestitku, zajedno na bini sa izvođačima programa i partnerima u organizaciji ovoga događaja. Doček Nove 2015. zaokružit će DJ Benjo svojim nastupom do 2 sata ujutro.


TV Sarajevo i Radio 8 će vršiti direktan prijenos, a sve radiostanice i TV kuće koje budu željele moći će preuzeti signal.



Za sigurnost u najluđoj noći brinut će se pripadnici MUP-a KS. Načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS Irfan Nefić je istaknuo da je MUP već započeo kampanju koja se zove "Bez petardi siguran i ti i drugi".


"Dijele se leci i držimo predavanja u školama o opasnosti i štetnosti korištenja pirotehničkih sredstava, jer se koriste u blizini javnih objekata, što remeti javni red i mir, a evidentiran je i broj povrijeđenih osoba”, upozorio je Nefić.


Inače, prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, prodaja, kupovina i upotreba pirotehničkih sredstava kažnjava se novčanom kaznom od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnika novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM.


“Kada govorimo o sigurnosti za doček, bit će povećan broj policijskih službenika, kako bismo imali što manji broj primjedbi. Želimo građanima i gostima grada omogućiti da sigurno dočekaju Novu godinu", kazao je Nefić.



Urednica na Radiju 8 Rialda Jarkoč Memišević ovom prilikom najavila je i novogodišnji program za djecu bez roditeljskog staranja, u stanju socijalne potrebe i djecu s posebnim potrebama, koji će Grad Sarajevo zajedno realizirati sa ovom medijskom kućom.


“Ove godine Grad je osigurao 1.037 paketića. Riječ je o podjeli paketića i predstavi „Od cucle do škole“ koja će se održati u srijedu, 24. decembra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u tri termina: u 10, 12 i 14 sati“, istaknula je Rialda Jarkoč Memišević.



Gradonačelnik Komšić i svi prisutni na današnjoj press konferenciji su pozvali Sarajlije i sve druge, širom Bosne i Hercegovine i regije, da dođu na zajedničku zabavu i doček Nove 2015. godine na Trg djece Sarajeva - ispred BBI Centra.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook