Sud EULEX-a odlučio

Radončić nije optužen, niti je pod istragom u predmetu 'Keljmendi'

Hronika18.12.14, 14:29h

Radončić nije optužen, niti je pod istragom u predmetu 'Keljmendi'
Radončić nije optužen niti je pod istragom u predmetu „Keljmendi“, prema njemu se nije postupalo u skladu sa zakonom i međunarodnim normama

 

Međunarodna sutkinja EULEX-a pri Osnovom sudu u Prištini je jučer, a nakon ročišta koje je održano 2. decembra 2014. godine, predmet br. PPKR 86/13 (PPS 42/13), donijela Odluku po zahtjevu Fahrudina Radončića, odnosno advokatskog tima koji predvodi poznati britanski advokat John Jones

 

Sud je, između ostalog, odlučio da Fahrudin Radončić „nije optuženi u tom predmetu“, da „protiv njega nije podignuta optužnica niti pokrenuta istraga, niti na Kosovu niti u Bosni i Hercegovini“, te da on „ni na koji način nije bio obuhvaćen istragom protiv Nasera Kelmendija“.

 

Sud je također odlučio da predstavlja kršenje njegovih prava to što je „ime Fahrudina Radončića uvršteno u optužnicu protiv Nasera Kelmendija bez obzira na činjenicu da nikakva krivična istraga nije bila pokrenuta protiv njega“, da „niti u jednom stadiju tokom istrage on nije saslušan“, te da se „ne vode nikakvi odvojeni krivični postupci protiv njega u Bosni i Hercegovini iako su zvaničnici iz te zemlje aktivno učestvovali u istražnim radnjama provedenim od strane Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo“. 

 

Dodatno, međunarodna sutkinja je podcrtala i da je prekršeno pravilo pretpostavke nevinosti zbog davanja inkriminirajućih izjava pojedinih javnih zvaničnika i prije nego što je nekome dokazana bilo kakva krivica u skladu sa zakonom. 

 

Sud je stoga naložio pravnu mjeru nespominjanja usmenog ili pismenog, imena osoba protiv kojih nije podignuta optužnica, uključujući Fahrudina Radončića, u predmetu koji se pred tim sudom vodi protiv Nasera Kelmendija, saopćava press centar SBB-a. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook