NSRS izabrala novu Vladu

Ovo su novi ministri Republike Srpske, uz mandatarku Cvijanović još tri žene

Front18.12.14, 08:00h

Ovo su novi ministri Republike Srpske, uz mandatarku Cvijanović još tri žene
Za izbor Željke Cvijanović za predsjednicu Vlade RS-a i članove njenog kabineta glasala su 44 poslanika, a protiv je bilo 37 poslanika.

Narodna skupština Republike Srpske pola sata iza ponoći izabrala je novu Vladu RS-a koju će ponovo predvoditi dosadašnja premijerka Željka Cvijanović.

 

Postizborna procedura nalaže i potvrđivanje premijerke i sastava nove entitetske vlade i u Vijeću naroda RS-a, koje još nije ni konstituirano.

 

Za izbor Željke Cvijanović za predsjednicu Vlade RS-a i članove njenog kabineta glasala su 44 poslanika, a protiv je bilo 37 poslanika.

 

Cjelodevna rasprava, kroz 42 diskusije, protekla je u žestokoj polarizaciji poslanika pozicije i opozicije, uz 40 replika, oštre optužbe i često ostupanje od dnevnog reda.

 

Parlamentarci Koalicije „Domovina“ ukazali su da je neophodno da se buduća entitetska vlada fokusira na oblast obrazovanja bošnjačke djece, zapošljavanje povratnika i povratak u RS.

 

U novoj entitetskoj ministar finansija ostat će Zoran Tegeltija, u resor unutrašnjih poslova dolazi dosadašnji načelnik Komunalne policije u Banjoj Luci Dragan Lukač, novi ministar prosvjete i kulture je Dane Malešević, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite vodit će Milenko Savanović, u resor Ministarstva industrije, energetike i rudarstva prelazi Petar Đokić, novi ministar pravde bit će Anton Kasipović, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dalje će voditi Stevo Mirjanić, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

 

Jasmin Komić i dalje će biti ministar nauke i tehnologije, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave vodit će Lejla Rešić, Predrag Gluhaković dolazi na mjesto trgovine i turizma, nova ministrica porodice, omladine i sporta bit će Jasmina Davidović, resor za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju vodit će Srebrenka Golić, a novi ministar saobraćaja i veza je Neđo Trninić.

 

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je Zlatan Klokić, a za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš.

 

(Fena/Foto: oslobodjenje.ba/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook