BROJNE KRITIKE OPOZICIJE NA EKSPOZE ŽELJKE CVIJANOVIĆ

Kormilar u Dodikovim rukama, kupovala poslanike, iste želje i težnje kao u prethodnom ekspozeu...

Front17.12.14, 14:44h

Kormilar u Dodikovim rukama, kupovala poslanike, iste želje i težnje kao u prethodnom ekspozeu...
Za raspravu o ekspozeu mandatarke javilo se više od 30 poslanika

 

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a nije danas štedila kritike tokom rasprave o ekspozeu mandatarke za sastav nove entitetske vlade Željke Cvijanović.

 

Za SDS je sporno što u RS-u nema borbe protiv kriminala i korupcije, kao ni zakona o ispitivanju porijekla imovine, a ekonomska situacija i nezaposlenost "pritišću" RS.

 

I ovu poslaničku raspravu su također iskoristili da podsjete na audio snimak na kojem Cvijanović govori o navodnoj kupovini poslanika.

 

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica ukazao je u svom obraćanju da je najveći problem koji ima RS, institucionalna korupcija.

 

- Iz ekspozea imamo priliku da vidimo dosta toga za šta smo sigurni da neće dati rješenja za mnoge probleme, prvenstveno za nezaposlenost - ustvrdio je Govedarica.

 

Podsjetio je i da je prodat "Telekom RS", te da od tih sredstava u razvojnoj komponenti nije ostalo ništa, dok je u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) kreirana kreditna linija kojom se omogućava da se ta sredstva troše za izmirenje poreza, te da je, kako je kazao, ideja plasiranja novca putem IRB-a propala.

 

Željki Cvijanović pripisuje i nesamostalnost u radu.

 

- Vlada Aleksandra Džombića uvela je nova poreska opterećenja, bila je potrošena u određenom momentu i Željka Cvijanović je prihvatila da bude kormilar u rukama Milorada Dodika - rekao je Govedarica.

 

S druge strane, poslanik SNSD-a Drago Tadić smatra da je najvažnije što je cilj Vlade izgradnja stabine ekonomije i povećanje zaposlenosti i privrednog rasta.

 

On je dodao da prioritet svih prioriteta mora biti povećanje zaposlenosti i standarda građana.

 

Međutim, reagirao je poslanik SDS-a Miladin Stanić uz stav da su se u ekspozeu Željke Cvijanović ponovile iste želje i težnje, što govori da iz prethodnog ekspozea nije mnogo urađeno.

 

I Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović rekao je da je 36 preduzeća iz RS-a otišlo u Federaciju BiH zbog povoljnijeg ambijenta za ulaganje i poslovanje i da ne vidi nijedan stav o tome šta uraditi kako bi se to popravilo.

 

Poslanica DNS-a Spomenka Stevanović je rekla da će pratiti rad ministara, pa i onih koji dolaze iz te stranke, ali i njihovih pomoćnika te da svi oni moraju raditi timski, u istom interesu.

 

Kazala je da ekonomska situacija jeste teška, ali da, ako se preduzmu mjere, može doći do poboljšanja.

 

Cvijanović je u ekspozeu kao ključne reformske oblasti navela podršku oporavku privrede, reformu javnog sektora, fiskalnu konsolidaciju i evropske integracije.

 

Za raspravu o ekspozeu mandatarke javilo se više od 30 poslanika.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook