Preraspodjela ministarstava u Vijeću ministara BiH

Procurile nove informacije: Nakon Lagumdžije, žena na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH?

Front17.12.14, 12:38h

Procurile nove informacije: Nakon Lagumdžije, žena na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH?
Iako naglašena dobra volja za konstruktivnim pregovorima postoji, još je daleko dobitnička kalkulacija jer pregovori još nisu niti otpočeli

 

Izvor: Dnevni-list.ba

 

U moru nagađanja oko preraspodjele ministarstava u Vijeću ministara BiH, plasirana je i “pouzdana informacija” kako će HDZ BiH končano preuzeti čelnu poziciju u “zaboravljenom” Ministarstvu vanjskih poslova BiH.


Hrvati nisu imali šefa naše diplomacije još od dr. Jadranka Prlića. U razradi, očigledno ciljano lansirane želje iz stožerne stranke, navodi se nadalje kako bi Hrvatima pripalo i Ministarstvo pravosuđa na čelu s “vječitim” ministrom Barišom Čolakom i atraktivno Ministarstvo prometa i veza koje bi, navodno, trebao preuzeti “prebjeg” iz “devedesetke” Rudo Vidović koji ima dugogodišnje zamjeničko iskustvo u tom resoru.

 

Čovićeve kombinacije

 

Indikativno, u tim kombinacijama nema aktualnoga predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, kojeg su mnogi i u HDZ-u BiH, ali i na političkoj pozornici već ugledali u fotelji državnoga ministra financija.


Bevanda je, inače, izabran kao zastupnik u Zastupničkome domu Parlamentarne skupštine BiH. No, nema mjesta panici niti prevelikoj zabrinutosti, Vjekoslav Bevanda se neće zadržavati u zastupničkim klupama. Svojom davnom intervencijom Središnje izborno povjerenstvo je Bevandi i masi drugih ministara omogućilo polaganje zastupničke prisege i praktično istodobno obnašanje i funkcije predsjedatelja Vijeća ministara i zastupnika u Parlamentu.

zeljana-zovko
Željana Zovko


Lider HDZ-a BiH Dragan Čović, zapravo, čeka rasplet slaganja kadrovske križaljke na državnoj razini. Ako mu se ispuni želja pa Željana Zovko napokon preuzme vanjsku diplomaciju, Vjekoslav Bevanda će najvjerojatnije natrag u federalno Ministarstvo financija. Ako, međutim, Savez za promjene bude tvrdokoran u stavu da Srbima pripadne pozicija ministra vanjskih poslova BiH, Bevanda će preuzeti državne financije.


To bi onda značilo izvlačenje iz rukava novoga aduta za Ministarstvo financija u Vladi FBiH. Ništa se ne prepušta slučaju, Čović već ima pripremljeno “malo iznenađenje”. Je li, dakle, doista i realno da Željana Zovko preuzme Ministarstvo vanjskih poslova BiH? S obzirom da su Bakir Izetbegović i Željko Komšić svjesni da bi šef diplomacije u sljedećih četiri godine trebao biti ili Hrvat ili Srbin, jasno je da će epilog ovisiti o pregovorima i mudrosti Dragana Čovića i čelnika Saveza za promjene, prioritetno srpskoga člana Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića.

 

Realni Ivanić

 

Političar i državnik Ivanićevoga kalibra nikada neće prekrižiti mogućnost pregovora i ultimativno ucjenjivati svoje političke partnere kako je to godinama činio vođa SNSD-a Milorad Dodik.


Dajući nedvojbeno do znanja kako ozbiljnih razgovora još nije bilo pa, prema tomu, ništa nije još niti definirano, srpski član državnoga Predsjedništva Mladen Ivanić uljudno smiruje napetosti i poručuje kako raspodjela ministarstava ne bi smjela biti kamen smutnje između novih partnera na državnoj razini.


- O imenu, ali ni nacionalnoj pripadnosti budućeg ministra vanjskih poslova BiH, još se nije razgovaralo. Sve je još otvoreno i ako bi se dosljedno držali redoslijeda, sada bi Srbin trebao biti ministar vanjskih poslova. No, budući da smo u ime Saveza za promjene Mladen Bosić i ja na važnim pozicijama na državnoj razini, moguće je razgovarati o tome da hrvatskim partnerima u vlasti pripadne mjesto šefa diplomacije, nagovijestio je Ivanić.


Iako to načelno izgleda izvodljivo, da šefica naše diplomacije bude Željana Zovko, Savez za promjene ipak neće tek tako olako prepustiti tu važnu polugu. Ministar vanjskih poslova je vrlo važna karika u lancu ustavnih nadležnosti članova državnoga Predsjedništva koje i kreira vanjsku politiku i daje suglasnost za imenovanje veleposlanika i cijele diplomatsko-konzularne mreže.


S obzirom da je u RS-u na vlasti SNSD, za Mladena Ivanića bi jako bilo bitno i poželjno da svoj utjecaj, kao srpskoga člana Predsjedništva BiH, formira i ojača kroz poziciju čelnoga čovjeka u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.


- Od početka je jasno da se zabrinutost gospodina Čovića odnosila na Federaciju. On se očito plašio formiranja vlasti na razini Federacije, a moje mišljenje je da bi imenovanje predsjednika Federacije, koji je praktični mandatar, znači da se ušlo u proces formiranja izvršne vlasti u FBiH i da se istog dana može ići s imenovanjem mandatara za sastav Vijeća ministara. Tog trenutka praktično usporedno počinju teći ta dva procesa, otkriva zanimljiv i indikativan detalj Mladen Ivanić.


Inače, neslužbeno se doznaje kako Savez za promjene želi preuzeti državna ministarstva sigurnosti, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i financija ako HDZ BiH poklopi Ministarstvo vanjskih poslova. Dakle, preostala bošnjačka ministarstva, obrana, izbjeglice i raseljene osobe, civilni poslovi i jasno predsjedatelj Vijeća ministara bi podijelili SDA i DF s tim što bi jedan bošnjački ministar morao doći iz RS-a.


Iako naglašena dobra volja za konstruktivnim pregovorima postoji, još je daleko dobitnička kalkulacija jer pregovori još nisu niti otpočeli.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook