SAD jača vojnu saradnju s našom državom

BiH uključena u američki Prijedlog zakona o zaštiti Evrope od 'ruske agresije'

Front17.12.14, 08:55h

BiH uključena u američki Prijedlog zakona o zaštiti Evrope od 'ruske agresije'
Washington će, ako bude usvojen zakon o sprečavanju ruske agresije na Ukrajinu i druge evropske zemlje, koji se nalazi u proceduri u Senatu, pokrenuti pregovore o novom međudržavnom okviru, češćim i cjelovitijim vojnim vezama i vježbama sa BiH, ali i ostalim zemljama regiona

 

Sjedinjene Američke Države razmatraju uspostavljanje novog odbrambenog okvira i jačanja postojeće vojne saradnje s Bosnom i Hercegovinom, a zbog sprečavanja ekspanzije utjecaja Rusije, saznaje „Dnevni avaz".

 

Washington će, ako bude usvojen zakon o sprečavanju ruske agresije na Ukrajinu i druge evropske zemlje, koji se nalazi u proceduri u Senatu, pokrenuti pregovore o novom međudržavnom okviru, češćim i cjelovitijim vojnim vezama i vježbama sa BiH, ali i ostalim zemljama regiona.

 

I to kroz Sjevernoatlantski vojni savez (NATO), ali i bilateralno s državama.

 

- SAD će koristiti sve primjerene elemente moći, u koordinaciji sa saveznicima, da bi od ruske agresije zaštitile nezavisnost, teritorijalni i ekonomski integritet Ukrajine, ali i drugih suverenih država u Evropi i Euroaziji - navodi se u prijedlogu zakona.

 

Naime, usvajanjem Rezolucije 758 u američkom Kongresu protekle sedmice, koja jasno osuđuje i rusko uplitanje u Ukrajini karakterizira kao agresiju i invaziju na nezavisnu državu, otvorena su vrata i za mnogo precizniji zakon koji je u proceduri Senata još od maja ove godine.

 

Republikanski senator Bob Corker predložio je tekst zakona koji do kraja zaoštrava odnos SAD prema ruskoj ekspanziji, i to u zemljama tzv. granične oblasti, uključujući BiH, Srbiju, Kosovo, Poljsku, ali i baltičke zemlje.

 

Zakon je već predstavljen u utjecajnom Komitetu za vanjske poslove Senata, a osim Corkera još 26 senatora ga je podržalo.

 

Bosna i Hercegovina u ovom prijedlogu zakona spominje se u dijelu u kojem se traži od američkog predsjednika da proširi saradnju u oblasti odbrane i sigurnosti s državama koje nisu članice NATO-a, a u zoni su ruskog utjecaja: Ukrajinom, Moldavijom, Gruzijom, BiH, Makedonijom, Azerbejdžanom, Kosovom i Srbijom.

 

Predsjedniku SAD naređuje se da zatraži od predstavnika Amerike u NATO-u da se uspostavi poseban fond za jačanje odbrane u ovoj državi te dodatno pojačaju saradnja i trening. Također, u roku od tri mjeseca od usvajanja zakona traži se pokretanje pregovora o novim međudržavnim ugovorima o vojnoj i sigurnosnoj saradnji.

 

Prijedlog zakona o sprečavanju ruske agresije, prema procjenama zakonodavaca u SAD-u ima sasvim pristojne šanse da bude usvojen.

 

No, ako zakon ostane u proceduri Senata, on ima, kako je pojašnjeno, političku snagu, jer daje instrukcije nosiocima američke vanjske i sigurnosne politike u kojem smjeru trebaju djelovati, piše danas "Dnevni avaz".

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook