Diplomski rad Džejne Avdić

Premijera predstave 'MAMA 22' 16. decembra u SARTR-u

Kultura15.12.14, 12:39h

Premijera predstave 'MAMA 22' 16. decembra u SARTR-u
Sarajevski ratni teatar će, u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva i Studiom lutkarstva Sarajevo, u utorak, 16. decembra 2014. u 20h predstaviti premijeru predstave „MAMA 22“ u sklopu programa Teatarski opservatorij.

 


Ova drama je nastala kao diplomski rad Džejne Avdić na predmetu Dramaturgija na Akademiji Scenskih Umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesorice Dubravke Zrnčić-Kulenović. U predstavi igraju: Sonja Goronja, Ivana Vojinović, Emir Fejzić i Sanjin Arnautović. Nakon premijere slijedi prva repriza u srijedu 17. decembra u 20h.


Radnja se dešava u neodređenom prostoru i vremenu, između sjećanja, snova i jave. Glavni lik Kćerka, se suočava sa smrću svoje Majke. U svojoj dvadeset i drugoj godini života, svakog 22. u mjesecu Kćerka sanja san koji joj na simboličan način ukazuje na ono što će se dogoditi, međutim ona nije svjesna toga u tom trenutku. Tek kada se ono što je nagovješteno desi ona osvjesti svoj san. U njen svijet ulazi i  Chrlie Chaplin - lutalica, koji traži svoje mjesto, i svoju sreću koja mu uporno klizi iz ruku, baš kao što i kćerka traži svoju. On ima funkciju da je ohrabri i potakne da nastavi dalje – kao neko drugo ja, oponent samoj Kćerci. Paralelno, što se dešava Majci dešava se i Kćerci. Obje putuju, ali ne na isti način - Kćerka fizički, a Majka metafizički. Postavlja se pitanje da li vrijeme prolazi ili mi prolazimo? Gdje nam je kraj? Ima li kraj kraja?

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook