Povoljno i prirodno

Deset situacija u kojima će vas spasiti obična so

Auto & Dom27.11.14, 21:54h

Deset situacija u kojima će vas spasiti obična so
Sol je nezamjenjiv sastojak u bilo kojoj svjetskoj kuhinji, ali i odličan saveznik u čišćenju. Osim što je povoljna, sol može na prirodni način pomoći da lako očistimo ili zaštitimo neke predmete

 


Ko rado i često kuha, sigurno je barem jednom nezgodno razbio jaje pa se ono primjerice razlilo po podu. Možda ne znate za to, ali sol može biti odličan čistač. Posipajte je preko jajeta i ostavite 20 minuta pa ćete ga lakše počistiti.


A kada smo već kod jaja i kuhanja, malčice soli garantirat će savršen snijeg od bjelanjaka i lakše napravljeno tučeno vrhnje.


Idući savjet također je vezan uz jaja, odnosno njihovu kvalitetu. Uronite u vodu jaje i dvije žličice soli. Svježe jaje će potonuti, a pokvareno isplivati.


Sol je također odlična za sprečavanje one mrske smeđe boje na narezanom voću ili povrću, što vrijedi za jabuke i krumpir. Nakon što ih narežete, a nećete ih odmah koristiti, stavite ih u vodu s malo soli.

 

Ako vam se slučajno zapalilo ulje dok kuhate, sol će ga vrlo brzo ugasiti, piše iVillage. Vjerovatno znate da je voda najgori odabir za gašenje plamena nastao od masnih sastojaka.

 

Dasku za rezanje morate prati s posebnim oprezom zbog bakterija koje mogu ostati na njoj. Kako savjetuje apartmenttherapy.com, bilo bi dobro da 'nasoljenu' dasku ostavite preko noći jer će sol izvući eventualne preostale bakterije na površinu. I na kraju razrežite limun pa svakom polovicom dobro istrljajte dasku te isperite.

 

Pećnica je sigurno jedan od aparata koje najmanje volimo čistiti. No djelujete li odmah, manje ćete raditi poslije pa na dno pećnice nasipajte sol. Tokom kuhanja ostaci se neće dimiti ni smrdjeti, a nakon što se pećnica ohladi jednostavno izribajte prljavštinu.

 

Aparat za kafu najlakše ćete očistiti ako u njega stavite sol i kockice leda. Malo promiješajte i ostavite da stoji pola sata. Zatim dobro isperite vodom.

 

Imate li umjetno cvijeće na koje su se nakupile prašina i prljavština, stavite ga u plastičnu vrećicu, dodajte sol i dobro protresite.

 

Sol i malo vlage dobro će zaštititi stakla na automobilu kako biste ujutro imali manje posla s čišćenjem. Uzmite vlažnu krpicu i malo soli pa premažite stakla popodne kako biste spriječili da se zalede tokom noći.

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook