IZRAELSKA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA OSUJETILA PLAN

Hamas planirao napad na glavni fudbalski stadion u Jerusalemu, žrtve bi bile u hiljadama

Hronika27.11.14, 14:43h

Hamas planirao napad na glavni fudbalski stadion u Jerusalemu, žrtve bi bile u hiljadama
Izraelske službe sigurnosti (Shin Beth) saopćile su u četvrtak da su nedavno na okupiranoj Zapadnoj obali razotkrile mrežu Hamasovih boraca naručenu iz Turske, koja je pripremala napad na fudbalski stadion u Jerusalemu

Mreža od tridesetak pripadnika, otkrivena u septembru, djelovala je po naredbama Hamasovih naručilaca sa sjedištem u Turskoj, precizirao je u saopćenju Shin Beth.

 

-Ovo tursko zapovjedništvo regrutiralo je na Zapadnoj obali i u Jordanu muškarce od 23 do 30 godina, obučavalo ih u Turskoj, ali i u Siriji i u pojasu Gaze, a zatim slalo na teren da izvode terorističke akcije - saopćio je Shin Beth.

 

Prema podacima izraelskih sigurnosnih službi, ova mreža je pripremala napad na glavni fudbalski stadion Teddy u Jerusalemu, na kojem igra tim Beitar čiji je jedan dio navijača poznat po izraelskom ultra-nacionalizmu.

 

Tramvaj u Jerusalemu također je bio na listi potencijalnih meta.

 

Ovi napadi "bi izazvali puno žrtava u našoj zemlji", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, navodi se u saopćenju njegove vlade. Vlasti su odlučile da izvjeste o ovoj operaciji obavještajnih službi, "ali ima puno drugih o kojima ne govorimo", naglasio je on.

 

Izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon kazao je u oktobru da "Hamas ima dva glavna zapovjedništva, u Gazi i u Istanbulu".

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook