IDE PO UVJERLJIVU VEĆINU

Dodik: Postoje naznake da će još neke stranke podržati izbor Vlade RS-a

Front27.11.14, 13:11h

Dodik: Postoje naznake da će još neke stranke podržati izbor Vlade RS-a
Predsjednik RS-a Milorad Dodik potvrdio je danas da postoje naznake i nekih drugih političkih partija da žele da se priključe koaliciji oko SNSD-a ili da budu dio većine za izbor nove Vlade RS-a

Nije želio da govori o kojim strankama se radi.

 

Naveo  je da je ostvaren primarni cilj da političke stranke sa sjedištem u RS-u čine parlamentranu većinu za izbor parlamenta i Vlade RS-a, ali, kaže, nije problem da se pridruže i druge.

 

Istakao je da će, nakon završenih konsultacija s političkim stranakama i socijalnim partnerima, tokom vikenda ili najkasnije početkom naredne sedmice predložiti ime mandatara koji će biti iz SNSD-a.

 

Dodik je o mandataru danas razgovarao s predsjednikom DNS-a Markom Pavićem, te strankama koje su bile u koaliciji s DNS-om, te ponovio da postoji čvrsta i stabilna većina za izbor nove vlade.

 

Kazao je i da bi već u decembru, nakon potvrđivanja nove izvršne vlasti, trebalo da bude usvojen budžet RS-a za narednu godinu.

 

Predsjednik RS-a je naveo da će trećem koalicionom partneru, socijalistima, pripasti adekvatan broj ministarskih mjesta.

 

Predsjednik DNS-a Marko Pavić očekuje da će se uskoro konstituirati i nova vlada RS-a te podsjetio da je DNS-u pripalo mjesto predsjednika Narodne skupštine, a SNSD će predložiti mandatara za sastav nove entitetske vlade.

 

Predsjednik Stranke napredna Srpska Adam Šukalo je kazao da RS u narednom periodu treba da krene u reformske procese te očekuje da će ovoj skupštinskoj većini pridružiti još neke stranke, ukoliko ne bude uvjetovanja.

 

I Dragan Đurđević iz SRS-a je naveo da su njegova i stranka Adama Šukala pokazale jedinstvo u koaliciji s DNS-om, koji će s SNSD-om i SP-om biti vladajuća struktura u RS-u.

 

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook